Fotolia
Kiedy kupimy zbyt dużo sera, a nie chcemy, aby się zmarnował, możemy go bez problemu zamrozić. Ważne jest to, żeby wybrać taki ser, który jest najzdrowszy i najlepszy. Dlatego bardzo istotną kwestią jest, aby potrafić odróżnić ser żółty od wyrobu seropodobnego. Podobnie, jak w przypadku wędlin czy mięs, w serach dostępnych na rynku znajdują się substancje, które właściwie w ogóle nie powinny się w nim znaleźć – mowa tu w szczególności o olejach roślinnych czy białku sojowym. Wyroby seropodobne, kruszą się po wyciagnięciu z zamrażarki, natomiast ser, który jest naturalny powinien zostawić na sobie tłusty ślad po rozmrożeniu.
Ser powinniśmy mrozić w całym kawałku – warto więc podzielić go na takie porcje, by po rozmrożeniu od razu go wykorzystać. Jeżeli jest on pokrojony w plasterki, musimy sobie zdawać sprawę, że taki ser nie nadaje się do mrożenia, ponieważ będzie się kruszył. Kiedy już zdecydujemy się na zamrożenie sera w całości, musimy liczyć się z tym, że straci on na wyglądzie. Często zdarza się, że kiedy wyjmiemy ser z zamrażarki, jego powierzchnia jest sucha. Jeśli przytrafiło się Wam coś takiego, wystarczy namoczyć go na około godzinę w mleku. Taki zabieg sprawi, że rozmrożony ser odzyska świeżość i aromat.
Ser możemy potraktować również w inny sposób, a mianowicie zetrzeć go na tarce o grubych oczkach. W ten sposób gdy wpadniemy na pomysł, aby zrobić zapiekankę lub pizzę, ser będzie gotowy do posypania naszego dania.
Oprócz żółtego sera możemy również mrozić między innymi mozzarellę i parmezan. Ten drugi nie należy do zbyt tanich serów, a w sklepach dostępny jest w dość sporych porcjach. Wiele osób przechowuje parmezan w lodówce, a po pewnym czasie pojawia się na nim pleśń. Na ratunek pospieszy nam oczywiście zamrażarka. Wystarczy zetrzeć parmezan na tarce o drobnych oczkach i wsypać go do woreczka strunowego w celu zamrożenia.
Jeśli chodzi o długość mrożenia, musimy pamiętać, że nie każdy ser powinien przebywać w zamrażarce tak samo długo. Twarde sery poddane zamrożeniu wytrzymają 3 do 4 miesięcy. Natomiast sery półtłuste możemy zamrozić tylko na 14 dni.