Fotolia
Wiadomo, że zupa szczawiowa najlepiej smakuje ze świeżego szczawiu. Jednak nie możemy się nim cieszyć cały rok, w końcu sezon na szczawiowe liście trwa kilka miesięcy. Dla osób, którym brakuje smaku tej zupy zimą także mamy rozwiązanie! Wiosną warto przygotować zapasy szczawiu do słoików, by jesienią i zimą przygotować sobie pyszną zupę.
Zupa szczawiowa ze słoika jest chyba jeszcze szybsza do przygotowania niż ta ze świeżego szczawiu. W końcu liście mamy już pokrojone i wystarczy dodać je do zupy. A jeśli i wywar przygotowaliśmy wcześniej lub został nam bulion z dnia poprzedniego, zrobienie takiej zupy zajmuje dosłownie chwilę. To dosłownie czas jej zagotowania, ugotowania jajek i dodania śmietany oraz przypraw. Warto więc wiosną zamknąć szczaw na zimę do słoików, a jeśli nie przepadacie za robieniem przetworów, kupić słoik szczawiu w sklepie.
Zobacz przepis: zupa szczawiowa ze słoika