Shutterstock
Najpopularniejszą grupą naturalnych probiotyków są fermentowane produkty mleczne. Co dokładnie zaliczamy do tej grupy? Kefir, jogurt, maślanka i zsiadłe mleko to wielka czwórka, po którą warto sięgać. Produkty te powstały w procesie fermentacji mlekowej i zawierają w sobie kultury bakterii probiotycznych tak ważnych dla naszego zdrowia i systemu immunologicznego. Co więcej, przyjmowanie produktów mlecznych fermentowanych przyspiesza perystaltykę jelit i zwiększa przyswajalność składników mineralnych.
Pamiętajmy jednak, by przed włożeniem produktu do sklepowego koszyka, przeczytać jego skład. Producenci chętnie dodają do swoich wyrobów na przykład mleko w proszku, substancje zagęszczające, cukier lub białka mleka, których dodatek nie jest konieczny, czasem wręcz zbędny. Oczywiście – im mniej dodatków, tym bardziej naturalny i zdrowy produkt, warto więc zwracać uwagę na etykiety i wybierać produkty z jak najkrótszym składem.