Shutterstock
W porównaniu z poprzednimi, ostatni bohater naszej galerii to produkt raczej niezbyt często spożywany w dużych ilościach. Ocet jabłkowy, bo o nim mowa, ma jednak wiele prozdrowotnych właściwości z bakteriami probiotycznymi na czele, a jednocześnie sporo zastosowań. Powstały w wyniku fermentacji octowej, to źródło bakterii należących do gatunków Lactobacillus i Bifidobacterium. Produkt ten wykazuje tendencję do obniżenia ryzyka wystąpienia nowotworu przełyku i gardła, wspomaga leczenie cukrzycy oraz zapobiega infekcjom i zapaleniom.
Jak wykorzystać ocet jabłkowy w kuchni, by dostarczyć organizmowi do naszych jelit tego, czego potrzebują? Ocet jabłkowy najłatwiej wykorzystać jako składnik dressingu do sałatek – jest to doskonały zastępnik soku z cytryny. Oczywiście domowy ocet wykorzystać można także zamiast octu spirytusowego. Od pewnego też czasu popularnym trendem jest picie na czczo każdego ranka szklanki ciepłej wody z dodatkiem octu jabłkowego i miodu.
Przygotowanie domowego octu jabłkowego jest bardzo proste i można zrobić go praktycznie przez cały rok. Wystarczą jabłka, a w zasadzie nawet to, co pozostaje po ich spożyciu – skórki czy gniazda nasienne, woda i cukier lub miód. Posłodzoną wodą zalewamy obierki (muszą one znajdować się przez cały czas od powierzchnią wody) i przykrywamy, pozwalając jednak na dopływ tlenu. Po minimum 2 tygodniach przecedzamy całość przez sitko i przelewamy do butelek.
Zobacz instrukcję krok po kroku, jak przygotować domowy ocet jabłkowy.