Fotolia
Ostatnim pomysłem na napój na bazie lemoniady jest lemoniada ogórkowa, która cieszy się coraz większą popularnością. Podobnie jak arbuz, ogórek to przede wszystkim woda, świetnie więc nadaje się jako składnik tego napoju.
Jest też dużo prostsza do przygotowania, bo w podstawowej wersji do lemoniady cytrynowej wystarczy dodać paseczki ogórka. Nie tylko dobrze to smakuje, ale też świetnie wygląda w szklance.
Jeśli chcecie, by aromat ogórka by bardziej wyczuwalny, można zetrzeć go również na tarce i dodać do gotowej lemoniady. Taki napój wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut, by smaki połączyły się, a następnie przecedzamy całość przez sito.
Smak lemoniady ogórkowej podbiją listki mięty i plastry cytryny. Warto eksperymentować z innymi dodatkami - imbirem, rozmarynem, kawałkami grejpfruta czy odrobiną syropu z czarnego bzu. Dzięki nim lemoniada ogórkowa będzie niebanalnym napojem!