Fotolia
· Przygotowania do Świąt należy rozpocząć od zaplanowania menu. Kiedy już zdecydujemy się, jakie dania pojawią się na stole, przygotowujemy listę zakupów. Pozwoli nam ona na zapanowaniem nad produktami, które przydadzą nam się w kuchni. Warto zrobić listę, dzięki niej kupimy tylko to, co jest nam potrzebne i nie zdublujemy zakupów.
· Choć można nastawić go wcześniej, piernik dojrzewający uda się także, kiedy ciasto przygotujemy na początku grudnia. Gotowe surowe ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, by na trzy dni przed Wigilią dokończyć przygotowanie ciasta.
· Zanim jednak wymieszacie składniki na piernik, przygotujcie domową przyprawę korzenną. Ta zrobiona własnoręcznie nie ma sobie równych, co więcej unikamy zbędnych wypełniaczy – jak na przykład mąki, którą producenci kupnych mieszanek lubią dosypywać do swoich wyrobów. Zobacz wideo, jak zrobić przyprawę do piernika.
· Kiedy mamy już domową przyprawę, przygotowujemy pierniczki. Część z nich, jak pierniczki brukowce czy pierniczki leżakujące warto zrobić z wyprzedzeniem i zamknąć w szczelnych pudełkach – będą miały czas, by zmięknąć. Zobacz galerię: przepis na pierniczki i wybierz coś dla siebie.
· Jeśli w Waszych domach wśród potraw wigilijnych pojawia się barszcz czerwony, zakwas na tę zupę warto przygotować z wyprzedzeniem. Buraki ukiszą się, a zakwas na barszcz czerwony nabierze mocy.
· Jeśli pieczecie keks lub lubicie cytrusową nutę w serniku czy cieście drożdżowym, warto pomyśleć też o dodatku, jakim jest kandyzowana skórka pomarańczowa. Ta domowa jest łatwa w przygotowaniu, a nie zawiera zbędnych dodatków.