Fotolia
· Wiadomo, że bigos, a więc i kapusta wigilijna, nabierają smaku, kiedy gotowane są przez kilka dni z rzędu. Warto więc 20 grudnia rano przygotować kapustę, a następnie przez kolejne dni odgrzewać ją, by nabrała właściwego smaku. Poza tym należy to danie przygotować wcześniej, by wypełnić nim uszka, paszteciki, kulebiak wigilijny czy pierogi.
· Z wyprzedzeniem można też przygotować ciasteczka świąteczne - kruche ciasteczka, ciasteczka korzenne, ciasteczka maślane czy inne pierniczki, które nie potrzebują leżakowania. Warto włożyć je do metalowych pudełek i schować, by domownicy nie wyjedli ich przed Świętami.
· Upieczone ciasteczka lukrujemy – możemy wybrać lukier z białek– gęsty, idealny do dekoracji, prosty i szybki do zrobienia klasyczny lukier albo polewę z czekolady.
· Jeśli nastawiliście ciasto na piernik staropolski, teraz należy upiec z niego placki. Gotowe, ostudzone blaty przekładamy ulubionymi powidłami, masą marcepanową, galaretką porzeczkową czy masą grysikową.