Fotolia
· Jeśli na świątecznym stole pojawia się u Was karp w galarecie lub inna ryba podana w ten sposób, można przygotować ją z jednodniowym wyprzedzeniem.
· Kończymy robić kutię i wstawiamy ją do lodówki.
· Pieczemy ciasta: makowiec, piernik, sernik, keks, a po wystudzeniu lukrujemy i dekorujemy. Gotowe ciasta świąteczne przechowujemy w chłodnym miejscu.
· Przygotowujemy rybę po grecku – smażymy filety ryby i dusimy warzywa. Składniki mieszamy i odstawiamy gotowe danie, by smaki połączyły się.
· Gotujemy warzywa na sałatkę i przygotowujemy sałatkę jarzynową – kiedy warzywa ostygną, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, by całość przegryzła się.
· Przygotowujemy karpia (przeczytaj nasz artykuł filetowanie karpia), dzielimy na porcje, przyprawiamy i odstawiamy od lodówki, by tuż przed podaniem usmażyć go.
· Gotujemy zupę: barszcz wigilijny, barszcz grzybowy lub zupę rybną.
· Przygotowujemy różnorodne śledzie, gotowe przechowujemy w chłodnym miejscu.