tekst i zdjęcia : Bartek Kieżun, stylizacja potraw: Przemek Krupski
Porcja dla 4 osób
350 g mąki
200 g upieczonej w kawałkach dyni
150 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
100 g grana padano
50 g roztopionego masła
Jajko „zerówka”
Gałka muszkatołowa
Szczypta cynamonu
Sól i pieprz
Dodatkowo:
150 g masła
15 listków szałwii
Szczypta soli
Dynię i ziemniaki rozgniatamy praską. Dodajemy mąkę i przestudzone roztopione masło. Wsypujemy tarty ser. Przyprawiamy. Krótko mieszamy łyżką, by połączyć wszystkie składniki. Posypujemy ręce mąką i lepimy nieduże kluseczki.
Sztuka po sztuce naciskamy je widelcem, by zrobić rowki, w których zatrzyma się szałwiowe masło. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Gnocchi będą gotowe minutę po wypłynięciu.
Podajemy natychmiast z rzeczonym masłem, w którym wcześniej przez chwilę na małym ogniu gotowaliśmy szałwię.