tekst i zdjęcia : Bartek Kieżun, stylizacja potraw: Przemek Krupski
Porcja dla 4 osób
Kurczak z wolnego wybiegu
6 cytryn
6 ząbków czosnku
Kilka gałązek rozmarynu
Kilka gałązek pietruszki
Oliwa extra vergine
Sól i pieprz
Wyciskamy sok z jednej cytryny i mieszamy go z oliwą, solą oraz pieprzem. Nacieramy kurczaka wewnątrz i na zewnątrz. Wkładamy do środka pocięte w ćwiartki cytryny oraz zioła i czosnek. Układamy kurczaka w foremce, skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Następnie okładamy mięso pozostałymi kawałkami cytryn i posypujemy ziołami — jeśli coś zostało na stole. Pieczemy około godziny. Mięso musi być miękkie. Porcjujemy i skrapiamy mięso sokiem z upieczonych cytryn. Podajemy z chlebem.