Sch

SprytnaChochla

Jaworzno

Obserwujących: 4

 
Wiadomość
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 20.07.2023 18:13 opublikował przepis:

Surówka z fenkułem i czarną fasolą

Prosta i lekka surówka - sprawdzi się idealnie jako dodatek do dań z grilla. Koper włoski nadaje jej świeżego, anyżkowego aromatu. Koniecznie podajcie ją mocno schłodzoną!
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 26.06.2023 15:50 opublikował przepis:

Crema di caffe - włoski deser kawowy

Wyjątkowo pyszny deser kawowy idealny na lato. Jest słodki, orzeźwiający, lekki jak chmurka i do tego banalnie prosty!
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 21.06.2023 12:09 opublikował przepis:

Kaczka pieczona z porzeczkami i czerwoną cebulą

Kaczka i owoce to świetny zestaw. Zamiast bardziej tradycyjnych jabłek użyłam czarnej porzeczki, czerwonej cebuli i miodu. Kaczka wyszła soczysta, z chrupiącą skórką.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 08.06.2023 19:08 opublikował przepis:

Łazanki z indykiem i pieczarkami

Łazanki w nieco lżejszej wersji, z mięsem z indyka. Do tego młoda kapusta, kapusta kiszona i pieczarki.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 07.06.2023 18:29 opublikował przepis:

Zupa grochowa z makaronem

Grochówka na bogato - gęsta, z makaronem, dużą ilością szynki i majerankiem.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 02.06.2023 10:58 opublikował przepis:

Curry z klopsami i bakłażanem

Klopsiki w gęstym, aromatycznym sosie curry z bakłażanem, pieczarkami i szpinakiem. Smakują świetnie podane z ryżem lub chlebkiem naan.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 01.06.2023 18:05 opublikował przepis:

Sałatka z wędzonym tuńczykiem

Sałatka zaskakująca różnorodnością smaków - wędzony tuńczyk, suszone pomidory, oliwki i słodko-ostry sos figowy.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 23.05.2023 10:47 opublikował przepis:

Frytki na wypasie

Bardzo prosta i szybka, choć niekoniecznie zdrowa przekąska. Frytki z serem, prażoną cebulą i jalapeno.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 22.05.2023 09:37 opublikował przepis:

Azjatycka zupa z krewetkami i fenkułem

Zupa z krewetkami i pastą Tom Yum - słodko-kwaśna, lekko pikantna i bardzo aromatyczna. Anyżkowy fenkuł świetnie pasuje do dań w azjatyckim stylu.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 19.05.2023 08:24 opublikował przepis:

Gulaszowa z indyka z kaszą jęczmienną

Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup. Gęsta, konkretna i z moją ukochaną kaszą jęczmienną! Dodatek pasty paprykowej ubogaca smak i aromat zupy.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 15.05.2023 08:36 opublikował przepis:

Makaron ryżowy z tofu i fenkułem

Smażony makaron z dodatkiem anyżkowego kopru włoskiego, orientalnych przypraw i marynowanego tofu. Szybkie i przepyszne danie o wyjątkowo bogatym smaku i aromacie.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 15.05.2023 07:57 opublikował przepis:

Sos do grilla z suszonymi pomidorami

Gęsty sos śmietanowy na zimno z dodatkiem suszonych pomidorów. Bardzo ciekawy w smaku, lekko słodki, lekko kwaśny - idealnie kontrastuje z ciężkim grillowanym mięsem i kiełbasą.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 12.05.2023 09:31 opublikował przepis:

Ciasto bez pieczenia z bananem i ananasem

Ciasto na herbatnikach z bananami, ananasem, kajmakiem i masą ze śmietanką i mascarpone. Lekkie i delikatne, idealne na ciepłe dni. Jest tak proste, że nawet osoby początkujące zrobią je bez problemu.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 12.05.2023 08:56 opublikował przepis:

Ćwiartki z kurczaka pieczone na warzywach

Chrupiące i soczyste ćwiartki z kurczaka z warzywami. Wszystko robi się jednocześnie w piekarniku. Danie jest mega proste i pyszne.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 11.05.2023 07:50 opublikował przepis:

Sałatka z kurczakiem i chrupiącym boczkiem

Sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros, warzywami i pysznym dodatkiem chrupiącego boczku. Koniecznie zróbcie ją na imprezę!
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 10.05.2023 07:31 skomentował:

Sałatka z kuskusem perłowym i cieciorką

Użytkownik SprytnaChochla w dniu 08.05.2023 14:16 opublikował przepis:

Sałatka z kuskusem perłowym i cieciorką

Pyszna i prosta sałatka z perłowym kuskusem, ciecierzycą i sosem z dodatkiem tahini. Idealnie sprawdzi się jako pudełkowe śniadanie do pracy albo dodatek do mięs z grilla.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 05.05.2023 08:25 opublikował przepis:

Racuchy drożdżowe z jabłkami i ananasem

Chrupiące i puszyste drożdżowe racuchy są idealne na weekendowe śniadanie. Wersja z jabłkami i ananasem zachwyci całą rodzinę!
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 29.04.2023 20:29 skomentował:

Herbaciano-agrestowa chmurka

Użytkownik SprytnaChochla w dniu 28.04.2023 09:42 opublikował przepis:

Herbaciano-agrestowa chmurka

Ciasto leciutkie jak chmurka! Herbaciany biszkopt, agrest w galaretce, bita śmietana i beza. Wręcz rozpływa się w ustach! Takim ciastem zachwycisz domowników i gości.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 17.04.2023 07:51 opublikował przepis:

Kurczak i szparagi w sosie serowym

Pierś z kurczaka, zielone szparagi i ryż z pysznym serem śmietanowo-serowym z ziołami. Wyjątkowo proste i pyszne danie. Smak podkręca pyszny sos z serem z niebieską pleśnią.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 11.04.2023 09:24 opublikował przepis:

Drobiowy kapsalon

Kapsalon to holenderski fast food. Składa się z frytek i mięsa (w oryginale gyros albo szoarma) zapieczonych pod serem, przykrytych sałatką ze świeżych warzyw i polanych sosem. W mojej wersji użyłam kawałków kurczaka, surówki z kapustą i domowego sosu.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 06.04.2023 09:30 opublikował przepis:

Drożdżówki "Trójsmak"

Naszła mnie ochota na smaki z dzieciństwa, drożdżówkę z trzema smakami - budyniem, makiem i dżemem. Jest bardzo konkretna, z dużą ilością dodatków. Smakuje wyśmienicie!
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 05.04.2023 10:31 opublikował przepis:

Gęsta zupa z sorgo, brokułem i fasolą

Sorgo to bezglutenowe zboże, które zawiera sporą ilość białka. Warto włączyć je do swojej diety, bo jest pyszne, zdrowe i tanie. W zupie znalazła się też biała fasola, brokuł, marchew i pomidory.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 03.04.2023 16:17 opublikował przepis:

Makaron konjac z glazurowanym tofu

Pyszne i proste wegańskie danie w pół godziny. Makaron konjac praktycznie nie zawiera kalorii, a tofu jest dobrym źródłem białka, wapnia i fosforu. Azjatyckie przyprawy nadają smaku i aromatu - danie z pewnością zachwyci nie tylko wegan i wegetarian.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 27.03.2023 08:36 opublikował przepis:

Lasagne ze szpinakiem, beszamelem i suszonymi pomidorami

Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakowo-pomidorową oraz beszamelem, zapieczone pod mozzarellą.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 27.03.2023 07:51 opublikował przepis:

Różana pascha z bakaliami

Słodka pascha z dużą ilością bakalii i syropem różanym. Tradycyjny wielkanocny deser w najlepszym wydaniu!
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 22.03.2023 19:45 skomentował:

Sałatka makaronowa z fetą, żurawiną i czarnuszką

Użytkownik SprytnaChochla w dniu 22.03.2023 10:46 opublikował przepis:

Sałatka makaronowa z fetą, żurawiną i czarnuszką

Sałatka idealna na śniadanie lub lunch do pracy. Makaron z serem feta, pomidorami i słodką suszoną żurawiną. Charakteru dodaje pikantna czarnuszka.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 17.03.2023 14:24 opublikował przepis:

Kapuśniak z golonką w szybkowarze

Bardzo konkretna zupa idealna na zimne dni - kapuśniak z dodatkiem golonki. Dzięki użyciu szybkowaru jest robi się bardzo szybko, a mięso wręcz rozpływa się w ustach!
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 16.03.2023 12:28 opublikował przepis:

Szybka pizza na cieście francuskim

Wyjątkowo proste, szybkie i pyszne danie. Pizza na cieście francuskim z pysznymi dodatkami.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 15.03.2023 08:57 opublikował przepis:

Lody z masłem migdałowym

Pyszne domowe, mocno migdałowe lody z masłem migdałowym i płatkami migdałowymi. Mają świetną konsystencję, a zrobicie je bez użycia maszynki do lodów.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 14.03.2023 08:26 opublikował przepis:

Pyszna surówka z fenkułem

Fenkuł, inaczej koper włoski lub słodki koper, to roślina z rodziny selerowatych. Ma lekko słodki, lekko korzenny smak. Można go dusić, grillować lub podawać na surowo. Ja polecam koper włoski w zdrowej, kolorowej surówce, idealnej do obiadu.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 11.03.2023 16:04 opublikował przepis:

Pieczeń rzymska w cieście francuskim

Danie, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole - pieczeń z mięsa mielonego w chrupiącym cieście. Wygląda wspaniale, a przygotowanie jest bardzo proste.

Użytkownik SprytnaChochla w dniu 11.03.2023 16:00 skomentował:

Mega kokosowa babka wielkanocna

Użytkownik SprytnaChochla w dniu 10.03.2023 10:23 opublikował przepis:

Mega kokosowa babka wielkanocna

Babka z mlekiem kokosowym, mąką kokosową, wiórkami kokosowymi i przepysznym kokosowym lukrem. Dzięki dodatkowi mąki kokosowej ciasto ma ciekawą konsystencję. Babka będzie pięknie prezentowała się na stole i zachwyci wszystkich kokosożerców ;)
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 09.03.2023 14:12 opublikował przepis:

Chrzanowa zupa krem

Gęsta kremowa zupa chrzanowa. Sprawdzi się na Wielkanoc jak i na co dzień. Zupę zrobiłam na kawałku skóry z wędzonego boczku - nadała jej wspaniały aromat!
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 08.03.2023 09:36 opublikował przepis:

Buddha Bowl z tofu i kuskusem

Budda Bowl to posiłek w misce lub półmisku, pełen zdrowych i smacznych rzeczy. Przedstawiam moją wersję z tofu, kuskusem perłowym i sosem z dodatkiem tahini - jest idealna na konkretne i pyszne śniadanie!
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 07.03.2023 12:38 opublikował przepis:

Sałatka z burakiem, gruszką i halloumi

Sałatka pełna smaków i zdrowia - pieczony burak, gruszka, ser halloumi i orzechy piniowe w pysznym sosie z octem balsamicznym. Sałatka jest idealna na pudełkowe śniadanie.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 06.03.2023 15:11 opublikował przepis:

Ciasto bananowe z otrębami i żurawiną

Wilgotne ciasto bananowe z żurawiną i zdrowymi otrębami. Warto użyć do niego bardzo dojrzałych bananów - będzie wtedy idealnie słodki!
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 03.03.2023 10:19 opublikował przepis:

Muffinki kakaowo-orzechowe

Muffinki z masłem orzechowym i orzechami włoskimi. Idealne do popołudniowej kawy!
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 28.02.2023 07:52 opublikował przepis:

Koreańskie hot dogi

Parówka z serem w mega chrupiącej panierce to idealny patent na imprezową przekąskę. Sekretem wyjątkowej chrupkości jest ciasto i azjatycka bułka tarta.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 27.02.2023 07:30 opublikował przepis:

Wyjątkowo delikatne ciasto z ricottą i śliwkami

Bardzo proste ciasto z dodatkiem włoskiego smakołyku, czyli sera ricotta. Ricotta nadaje wspaniały, delikatny, lekko mleczny posmak. Do tego śliwki i migdały - poezja!
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 23.02.2023 10:24 opublikował przepis:

Błyskawiczna zupa z ośmiornicą

Zupa w azjatyckim stylu z mackami ośmiornicy. Użyłam do niej pasty Tom Kha, więc ma bardzo mocny aromat galangalu i trawy cytrynowej. Ośmiornica nadaje lekko rybnego smaku. Takie pyszne i zaskakujące danie zrobicie w pół godziny!
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 22.02.2023 08:47 opublikował przepis:

Kurtosz kołacz - węgierski przysmak

Kołacze (kurtoszkołacz, kürtöskalács) to węgierskie ciasto w kształcie walca. Od kilku lat są w Polsce niezwykle popularne i nie ma się czemu dziwić - są przepyszne! Tradycyjnie, powinny być wypiekane na ogniu, ale w domowych warunkach można upiec je w piekarniku.

Użytkownik SprytnaChochla w dniu 22.02.2023 08:14 opublikował przepis:

Wiejska sałatka z kaszą gryczaną i białą kiełbasą

Sałatka z kaszą gryczaną, białą kiełbasą i kiszonym ogórkiem. Smak uzupełnia sos musztardowy. Konkretne danie idealne na pudełkowe śniadanie.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 21.02.2023 08:43 opublikował przepis:

Tatar ze śledzia

Pyszna i piękna przekąska. Śledziowego tatara najlepiej wykonać z prawdziwych matiasów czyli młodych śledzi, które jeszcze nie przeszły tarła. Są one jednak dość drogie i słabo dostępne, więc można zamienić je na śledzie z solanki.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 17.02.2023 09:07 opublikował przepis:

Rendang z wołowiny

Rendang to mięsne danie pochodzące z Indonezji. Mięso, najczęściej wołowe, długo gotowane w mleku kokosowym i przyprawach. Jest dużo gęstsze niż curry, bardzo aromatyczne i pikantne. Sam termin 'remdang' oznacza długie gotowanie na małym ogniu, aż do odparowania płynów. W 2011 Rendang został wybrany najsmaczniejszym daniem świata w sondzie CNN. Czy słusznie? Najlepiej sami spróbujcie.
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 16.02.2023 08:58 opublikował przepis:

"Smalec" z fasoli

Smaczna i tania pasta fasolowa. Dzięki dodatkowi smażonej cebuli, jabłka i przypraw faktycznie smakiem przypomina smalec ;) W każdym razie jest pyszna i polecam ją nie tylko wegetarianom!
Użytkownik SprytnaChochla w dniu 15.02.2023 10:12 opublikował przepis:

Tahini-miso ramen

Ten wegetariański ramen to pełnia azjatyckich smaków i aromatów. Bulion z pieczonych warzyw, tare na bazie miso i tahini, marynowane tofu, jajko i warzywa - pyszna, konkretna zupa, która zachwyci każdego.

To może cię zainteresować