Sezon na smak

Sezon na smak

O mnie:

Prowadzę blog, który jest zbiorem przepisów na dania, w których wykorzystuję produkty sezonowe, a także takie, które najlepiej pasują do danej pory roku, nawet gdy składają się na nie produkty dostępne przez cały rok. Wydaje mi się, że nie ma sensu przygotowywać zimą deserów ze świeżymi truskawkami a latem aromatycznego gulaszu, nawet jeśli będziemy w stanie dostać wszystkie potrzebne produkty w sklepach. Produkty dostępne w szczycie sezonu po prostu najlepiej się gotuje a często my sami (nawet podświadomie) mamy na nie wtedy największą ochotę. Chciałabym więc zachęcić do tego, aby brać z natury to, co chce ona nam zaoferować najlepszego w każdym sezonie. www.sezonnasmak.blog.pl

Liczba punktów za aktywność
7
Liczba obserwujących
0

Wyślij wiadomość
spaghetti hot-dog
Użytkownik Sezon na smak w dniu 12.05.2014 16:34 opublikował przepis :

Spaghetti – hot dog

Za ten przepis pokochają was wszystkie dzieci. A wy przemycicie mnóstwo witamin w pysznym i błyskawicznym pomidorowym sosie.

ragut z kaczki
Użytkownik Sezon na smak w dniu 12.05.2014 16:27 opublikował przepis :

Penne z korzennym ragut z kaczki i prawdziwków

W tym daniu Zachód spotyka Bliski Wschód. Aromatyczne kawałki kaczki zanurzone są w typowo włoskim sosie. Ta oryginalna potrawa może z powodzeniem znaleźć się na naszych stołach podczas świąt jako alternatywa dla tradycyjnej pieczonej kaczki.

Sałatka benedyktyńska
Użytkownik Sezon na smak w dniu 31.03.2014 22:00 opublikował przepis :

Benedyktyńska sałatka z serca Prowansji

Przepis na tę sałatkę otrzymałam podczas pobytu w klasztorze Benedyktynów we Francji. Smakowała wybornie z kromką świeżego razowego chleba, być może dlatego, że mnisi używali tylko ziół i warzyw wyhodowanych we własnym ogrodzie.

tarta pomarańczowo-cytrynowa
Użytkownik Sezon na smak w dniu 29.01.2014 21:25 opublikował przepis :

Tarta trochę „brulee” cytrynowo-pomarańczowa.

Wydaje mi się, że to idealny zimowy deser. Cieniutki kruchy spód, pachnące cytrusami, niebiańsko lekkie nadzienie a na wierzchu karmelowa, chrupiąca skorupka. Oto przepis na udane popołudnie …

Suszona polędwica łososiowa
Użytkownik Sezon na smak w dniu 29.01.2014 17:27 opublikował przepis :

Domowa polędwica, prawie łososiowa ale lepsza …

Od jakiegoś czasu myślę o suszonych, domowych wędlinach i znajduję co raz więcej argumentów za … Wiem co w nich jest a czego nie ma (różnych „ulepszaczy i poprawiaczy” smaku), wiem kto i jak je zrobił, no i mam wpływ na smak.