Śledzie to rybny przysmak, który zarówno w wersji podstawowej, jak i na bogato, cieszy się popularnością na polskich stołach. Na pewno próbowaliście już przepisów z rodzynkami, orzechami, chili, a nawet ketchupem. Teraz czas na... kawę.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 18.11.2022 13:40 opublikował artykuł:
Zaparzyliście sobie herbatę, a w kubku pływają nieestetyczne kawałki białego lub żółtawego osadu? To kamień, zalegający w czajniku. Czy da się go skutecznie usunąć, bez sięgania po chemiczne środki? Tak - z pomocą przychodzi popularny płyn, który większość z nas już ma w kuchennej szafce. Zobaczcie, jak łatwo i naturalnie rozwiązać problem kamienia w herbacie.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 17.11.2022 17:01 opublikował artykuł:
Nie ma nic gorszego niż twarde i suche kotlety mielone. Nawet jak użyjemy do nich najlepszego mięsa, to kiepska konsystencja położy cały efekt smakowy. Oprócz opisywanej już przez nas metody smażenia czy wyrabiania mięsnej masy, istnieje banalny trik na mielone soczyste jak nigdy dotąd. Sięgnijcie do lodówki po słoiczek popularnego produktu.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 16.11.2022 15:46 opublikował artykuł:
Korzeń imbiru to orientalny produkt, który w polskich kuchniach największą popularnością cieszy się jesienią i zimą. Wtedy w plasterkach lub starty ląduje do domowych syropów i rozgrzewającej herbaty. Niestety, źle przechowywany szybko może się zepsuć i stracić cenne właściwości prozdrowotne.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 14.11.2022 12:37 opublikował artykuł:
Charakterystyczny, biały osad to częsty problem w polskich kuchniach. Winowajcą jest zazwyczaj "twarda woda", która nawet po podgrzaniu może popsuć smak ulubionego napoju. Z kolei kamień, odkładający się na elementach czajnika, niesie ze sobą ryzyko uszkodzenia urządzenia. Jest jednak sposób, jak odratować "zapomniany" czajnik.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 14.11.2022 11:47 opublikował artykuł:
Ile gospodyń, tyle sposobów na perfekcyjne mielone. Te kotlety mają swoje standardowe, obowiązkowe składniki, ale są dodatki, które świetnie podkręcą smak całego dania. Co warto dodać, żeby nasze mieleniaki były miękkie, soczyste i kusiły już na pierwszy rzut oka? Jednym z niestandardowych produktów jest ten rodzaj nabiału. Szczegóły poniżej.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 14.11.2022 10:10 opublikował artykuł:
Czasami ciasto potrzebuje jeszcze kilka dodatkowych minut pieczenia, a w innym wypadku wystarczy chwila nieuwagi i wychodzi z piekarnika przypalony. Upieczenie idealnego sernika to wcale nie taka prosta sprawa. Jak poznać, że jest w punkt upieczony i jednocześnie zapobiec jego opadnięciu? Trzeba do tego cierpliwości i odpowiedniego podejścia.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 08.11.2022 17:12 opublikował artykuł:
Jesienna królowa pigwa to - tuż obok pigwowca i jabłek - jeden z popularniejszych produktów do domowych trunków i leczniczych przetworów. Jak się okazuje, po wydrążeniu ogryzki nie powinny lądować w śmietniku. Pestki tych owoców przydadzą się do kolejnej propozycji na długie, zimowe wieczory. Słynna pestkówka jest na wyciągnięcie ręki. Jak ją zrobić?
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 08.11.2022 11:09 opublikował artykuł:
W wielu domach cały czas królują czajniki na palniki gazowe, które znajdują się na kuchence właściwie przez cały czas. Przez to narażone są bardziej na zabrudzenia - z sąsiadujących z nimi garnków czy patelni nierzadko może coś chlapnąć. Jak doczyścić taki sprzęt, jeśli po jakimś czasie zauważymy znaczne zabrudzenia? Zanim sięgniecie po szorstki druciak, spróbujcie innego sposobu.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 21.10.2022 17:44 opublikował artykuł:
Grzybobranie to czas, kiedy przyjemny spacer można połączyć z pożytecznym robieniem zapasów. Pamiętając o najważniejszej zasadzie, czyli zbieraniu tylko tych grzybów, których jesteśmy pewni, możemy cieszyć się obcowaniem z naturą i wizją pyszności z grzybami w roli głównej. Ale jak przechowywać świeże grzyby, kiedy już dotrzemy do kuchni? Jak długo mogą leżeć "nieprzebrane"?
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 20.10.2022 16:31 opublikował artykuł:
Idealne kruche ciasto ma różne zastosowanie w kuchni – to z jednej strony baza do tarty z owocami, a z drugiej podstawa quiche lorraine na obiad. Żeby zachwycało smakiem, musi mieć odpowiedni smak i teksturę. Oprócz odpowiednich proporcji składników, kluczem do kulinarnego sukcesu jest ta technika przygotowania.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 11.09.2022 11:52 opublikował artykuł:
Sierpień i wrzesień to wysyp najsmaczniejszych pomidorów. Można rozsmakować się w różnych odmianach - a często warto próbować tych, których jeszcze nie jedliśmy. Z pewnością należy do nich pomidor czekoladowy. Czym się wyróżnia? Pomidory kumato mają ciemniejszą skórkę i mnóstwo właściwości prozdrowotnych.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 06.09.2022 08:27 opublikował artykuł:
Ugotowane liście i resztki kapusty z gołąbków zazwyczaj wyrzucaliście do kosza? To duży błąd! Nawet te, które zabezpieczały garnek, warto wykorzystać do kolejnych dań. Trzeba je tylko odpowiednio obrobić i przechowywać.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 04.09.2022 12:04 opublikował artykuł:
Nieprzyjemny zapaszek ze słoika? Nie musicie szorować ich silnymi płynami do usuwania zapachów czy zasypywać sodą oczyszczoną. Okazuje się, że na brzydką woń ze słoików najlepiej pomoże mieszanka wody i... soli.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 02.09.2022 16:38 opublikował artykuł:
Domowy ketchup, sos do makaronu czy suszone w zalewie- tak zamykamy smak sezonowych pomidorów w słoikach. Zanim przystąpimy do pracy w kuchni, musimy wybrać odpowiednie produkty. Sprawdźcie, jakie pomidory na przetwory będą dobrym wyborem, a których stanowczo unikać.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 23.08.2022 18:14 opublikował artykuł:
Zapasy suszonych grzybów, owoców lub warzyw to jeden ze sposobów, jak sprytnie przechowywać żywność. Produkty zmniejszają swoją objętość, ale nie tracą właściwości i smaku. Do przygotowania takich porcji przyda się suszarka do grzybów - Lidl wychodzi na przeciw tym potrzebom. Dla swoich klientów jeszcze przed startem grzybobrania, wprowadza do sprzedaży 5-piętrowe, pojemne urządzenie. Ale to nie jedyny wybór w dobrej cenie!
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 22.08.2022 12:56 opublikował artykuł:
Cieszymy się ich żółciutkim kolorem, licząc na pyszną ucztę. Niestety - po drodze może pójść coś nie tak i trafimy na gorzkie okazy. Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie i nie odrzucały smakiem? Jak zabezpieczyć się przed gotowaniem i uratować później grzybki? Wyjaśniamy z praktycznymi wskazówkami.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 22.08.2022 12:00 opublikował artykuł:
Ugotowane buraki to najlepszy dodatek do warstwowych sałatek i jako "jarzynka" do dania drugiego na obiad. Niestety, warzywa te wyjątkowo intensywnie barwią, a to utrudnia i wydłuża pracę w kuchni. Na szczęście są sposoby, jak szybko obrać buraki, aby zaoszczędzić czas i nie narobić bałaganu.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 20.08.2022 10:25 opublikował artykuł:
Carbonara to jeden z klasycznych przepisów, którym szczycą się mieszkańcy Włoch. Danie to pokochali też Polacy, ale zarówno w restauracjach, jak i polskich domach spotkać można znacznie zmodyfikowaną wersję potrawy. Chodzi o jeden składnik, czyli dodatek śmietany. Czy powinna się znaleźć jako baza do sosu? A jeśli nie, to jak uzyskać efekt kremowości? Cristina Catese, rodowita Włoszka i autorka książki "Italia Amore mio" nie ma wątpliwości. Sprawdźcie, jakie składniki musi mieć prawdziwa carbonara.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 13.08.2022 12:22 opublikował artykuł:
Pachnące naczynia ze zmywarki to efekt, który uwielbiają wszyscy posiadacze tego urządzenia. Niestety, w trakcie użytkowania mimo regularnego czyszczenia, nie zawsze udaje się uzyskać taki aromat. Co zrobić, aby naczynia wyjęte ze zmywarki, miały ładny zapach? Odpowiedź jest banalna i nie wiąże się z wycieczką do sklepu z chemią do domu, a do sklepu spożywczego...
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 13.08.2022 12:02 opublikował artykuł:
Przy obecnych szalejących cenach cukru, ale też dla zdrowia, szukamy pomysłów, jak zrobić przetwory bez cukru. Okazuje się, że w tym pomoże janginizacja, czyli używanie soli zamiast słodkich kryształków. Na czym dokładnie polega ta metoda? Które owoce nadadzą się najlepiej? I jak jeszcze można zrobić pyszności w słoikach nie używając cukru? Wyjaśniamy poniżej.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 12.08.2022 11:47 opublikował artykuł:
Powinny być twarde, chrupiące i dobrze ukiszone. Zdarza się jednak, że coś pójdzie nie tak. Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku, mimo że zdawało nam się, że zrobiliśmy wszystko, jak należy? Błąd można wychwycić jeszcze przed włożeniem surowych ogórków do słoików i później - postępując według poniższej instrukcji.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 05.08.2022 10:52 opublikował artykuł:
Przed weekendowa promocja w sieci sklepów Biedronka to prosta podpowiedź, co zrobić na rodzinny obiad. Od 4 do 6 sierpnia dużo mniej zapłacimy za czerwoną paprykę i szynkę wieprzową. A to niezbędne składniki, żeby zrobić sycący, banalnie prosty gulasz oraz wszystkie przetwory z papryki. Co jeszcze znalazło się w gazetce promocyjnej? Szczegóły poniżej.
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 04.08.2022 13:08 opublikował artykuł:
Na hasło najpopularniejsza polska zupa, w pierwszej kolejności na myśl przychodzi rosół. Okazuje się, że w rankingu 50 najlepszych zup świata wg serwisu TasteAtlas niedzielny klasyk znalazł się dopiero na 36. pozycji. Zaszczytne piąte miejsce w aktualizowanym raporcie w sierpniu 2022 zajął... polski żurek! Przegrał z północnymi i orientalnymi propozycjami - sprawdźcie poniżej, czy to słuszny werdykt i jaka inna polska zupa została jeszcze wyróżniona.
Czerwcowe testowanie tematyczne połączone z konkursem z nagrodami dla uczestników zabawy. Na dwa tygodnie czerwca zapraszamy do testowania przepisów opublikowanych na przyslijprzepis.pl. Jak wziąć udział w zabawie i zdobyć szansę na wygranie nagród? W skrócie: przygotuj danie z serwisu, zamieść zdjęcie i dodaj komentarz! Szczegóły poniżej!
Testowanie tematyczne w kolorowej odsłonie - w maju inspirujemy się przepisami, które wśród składników mają coś zielonego w pełnej palecie barw tego kolory – zielone produkty najlepiej smakują na wiosnę! Zabawa - dla zarejestrowanych użytkowników serwisu - połączona jest z konkursem z nagrodami. Jak wziąć udział w zabawie i zdobyć szansę na wygranie nagród? W skrócie: przygotuj danie z serwisu, zamieść zdjęcie i dodaj komentarz! Szczegóły poniżej!
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 01.04.2022 18:38 opublikował artykuł:
Kolejna odsłona zabawy testowanie tematyczne - połączone z konkursem z nagrodami dla uczestników zabawy. Edycja kwietniowa związana jest z corocznym testowaniem przepisów na wiosenne pyszności - w tym wielkanocne specjały. Jak wziąć udział w zabawie i zdobyć szansę na wygranie nagród? W skrócie: przygotuj danie z serwisu, zamieść zdjęcie i dodaj komentarz! Szczegóły poniżej!
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 02.03.2022 10:04 opublikował artykuł:
Dania bez mięsa, potrawy wegetariańskie i wegańskie, ale też przepisy na różne ryby - Dania postne to temat zabawy "Testowanie tematyczne przepisów" na marzec. Zabawa - dla zarejestrowanych użytkowników serwisu - połączona jest z konkursem z nagrodami. Jak wziąć udział w zabawie i zdobyć szansę na wygranie nagród? W skrócie: przygotuj danie z serwisu, zamieść zdjęcie i dodaj komentarz! Szczegóły poniżej!
Dania i desery na Walentynki, potrawy na randkę i przepisy prosto z serca - Kuchnia miłości to temat zabawy "Testowanie tematyczne przepisów" na luty. Zabawa - dla zarejestrowanych użytkowników serwisu - połączona jest z konkursem z nagrodami. Jak wziąć udział w zabawie i zdobyć szansę na wygranie nagród? W skrócie: przygotuj danie z serwisu, zamieść zdjęcie i dodaj komentarz! Szczegóły poniżej!
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 16.01.2022 12:18 opublikował artykuł:
Testowanie tematyczne w kolorowej odsłonie - na 2 tygodnie inspirujemy się przepisami, które wśród składników mają coś żółtego w pełnej palecie barw tego kolory – żółty owoc lub warzywo czy barwiącą na żółto-pomarańczowo przyprawę. Zabawa - dla zarejestrowanych użytkowników serwisu - połączona jest z konkursem z nagrodami. Jak wziąć udział w zabawie i zdobyć szansę na wygranie nagród? W skrócie: przygotuj danie z serwisu, zamieść zdjęcie i dodaj komentarz! Szczegóły poniżej!
Użytkownik Magdalena Pomorska
w dniu 21.12.2021 21:47 opublikował artykuł:
Prezenty pod choinkę niejednej osobie spędzają sen z powiek. Niepotrzebnie! Z odpowiednim wyprzedzeniem i planem na trafione upominki, zaopatrzymy się w najlepsze niespodzianki dla naszych bliskich. Jeśli dodatkowo będą to prezenty związane z kulinariami lub relaksem przy ulubionym deserze - tym lepiej. Razem z nami wybierzesz zarówno prezent dla męża, mamy, jak i prezenty pod choinkę dla dzieci. Podpowiedzi poniżej.
Testowanie tematyczne w świąteczno-noworocznej odsłonie - przez najbliższy miesiąc będziemy gotować, testować i smakować wszystkie okołoświąteczne przepisy. Zabawa - dla zarejestrowanych użytkowników serwisu - połączona jest z konkursem z nagrodami. Jak wziąć udział w zabawie i zdobyć szansę na wygranie nagród? W skrócie: przygotuj danie z serwisu, zamieść zdjęcie i dodaj komentarz! Szczegóły poniżej!