REKLAMA

DSC_1166

Gregorhspeed

O mnie:

:) Kuchnia jest moją pasją i odskocznią. Lubię poznawać nowe smaki.

Liczba przepisów
3273
Liczba obserwujących
40
 
Wyślij wiadomość
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 20.07.2021 19:37 opublikował przepis:

Zupa agrestowa

Kiedyś zmora dzieciństwa, wręcz trauma. Przez lata znienawidzona, zupa owocowa. Dziś jest troszkę inaczej. Z niecierpliwością oczekuję sezonowych owoców, by móc przyrządzić to cudo. Najlepiej smakuje na ciepło, jednak schłodzona też daje radę. W upalne dni przynosi ukojenie. Amatorom owocowych smaków i obiadów na słodko, gorąco polecam ten przepis.

Użytkownik Gregorhspeed w dniu 04.07.2021 19:09 opublikował przepis:

Rosół pomidorowy

Dzisiejszą propozycję kulinarną postanowiłem wypromować od trochę innej strony... Mianowicie, my Polacy, mamy bogate tradycje kulinarne oraz własną mądrość narodową, zawartą w przysłowiach np. Dzieląc się na bardziej zamożnych i mniej zamożnych, oraz praktycznie oszczędnych, powstało powiedzenie: "Kiedy chłop je kurę? Kiedy chłop jest chory, lub kiedy kura jest chora!" Dziś, gdy dostępność produktów drobiowych jest powszechna, to określenie jest zdecydowanie nawet niezrozumiałe. Natomiast aktualizuje się tradycja polskiego niedzielnego obiadu, jakim bez wątpienia jest rosół! No i "tutaj jest pies pogrzebany" (kolejne nasze powiedzenie), bo co ma począć "chłop" którego stan zdrowia, zabrania mu konsumpcji mięsa? No cóż, ten "chłop" wymyśla taki "rosół", który mu nie zaszkodzi, będzie bardzo smaczny, zdrowy i jedyną może różnicą w jego wyglądzie będzie "brak oczek"! Zatem kto zainteresowany, kto z wyboru życiowego lub z powodu stanu zdrowia mięsa nie jada, proszony jest o zapoznanie się z szczegółowym opisem tego " warzywnego rosołu" i samodzielnego jego wypróbowania na własnym podniebieniu! Wszyscy inni też mogą! Życzę smacznego!
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 19.06.2021 17:34 opublikował przepis:

Makaron z botwinkowym pesto

Jeśli przerażają was upały oraz opcja stania i gotowania, proponuję coś, co robi się bardzo szybko. Danie jest lekkie, a struktura rozpieszcza podniebienia. We włoskie smaki wplotłem trochę naszej rodzimej kuchni. Botwinka nie tylko w zupie, ale i w wersji na surowo, pysznie smakuje. Kilka składników, a efekt murowany.
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 30.05.2021 17:36 opublikował przepis:

Pierogi z kozim serem i oliwkami

Realizacja dzisiejszego przepisu i potrawy jest możliwa dzięki niezmiernie pożytecznemu zwierzakowi, a mianowicie kozie domowej, która według badań archeologicznych towarzyszy człowiekowi od jakichś 8 do 10 tyś. lat. To sympatyczne zwierzę dostarcza nam np. mleka, a ser z niego, jest głównym składnikiem dzisiejszej potrawy. Przyrządzam dziś pierogi z kozim serem, ziemniakami i oliwkami! Ma być zdrowo (niestety dotyczą mnie rygory dietetyczne), ale musi być też smacznie, (przecież poczucia smaku nie utraciłem)! Przepis jest tak samo dobry dla tych, którzy nie muszą trzymać diety, jak i dla tych, którzy są w podobnej do mnie sytuacji! Wszystkich chętnych zapraszam do zapoznania się ze szczegółowym przepisem i samodzielną jego realizacją! Smacznego.
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 23.05.2021 15:23 opublikował przepis:

Botwinka wegetariańska

Jak co wiosnę „nadciągają” nowalijki. Zawsze z wielką niecierpliwością czekam na tę porę roku. Jednak w tym roku wiosna przyniosła nie tylko młode warzywa. Przyszły i nowe, choć wcale nie oczekiwane przeze mnie. Trzeba było uporać się z faktem i podjąć radykalne działania. Znający mnie wiedzą, że moimi warzywami są buraki i pomidory. Te pierwsze, jak zupa, to obowiązkowo botwinka. Do tej pory przeważnie robiłem na wywarze z wędzonych kości. I właśnie ta zmiana nastąpiła. Musiałem ograniczyć mięso do minimum, więc powstała wersja wegetariańska. I wiecie co? Wcale tak źle nie jest, choć tęsknię za słoniną konserwową, boczusiem i golonką. Kiedyś w ograniczonych ilościach jeszcze spożyję. Wracając do zupy. Wędzone tofu dało radę i, serio, nawet posmakowało. Idealnie wkomponowało się nadając zupie lekko „dymnego” smaku.
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 21.05.2021 17:04 opublikował przepis:

Krem z cukinii

Ostatnio warzywne zupy wiodą prym w mojej kuchni, szczególną uwagę przykuwają kremy. Są treściwe, pożywne, a ich aromat unosi się po całym domu, zachęcając do degustacji. Zapraszam do skosztowania kremowej cukinii z dodatkiem pasty curry, która dzięki dodaniu mleka kokosowego, nadaje zupie pazura.
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 08.05.2021 21:39 opublikował przepis:

Bezmięsne pulpety w sosie pomidorowym

Pora na kolejne szaleństwa w kuchni. Bardzo bezmięsne danie, o bardzo apetycznym wyglądzie, z nieziemsko wdzięcznymi boczniakami. Jakiś czas temu rozpisywałem się o ich właściwościach nie tylko odżywczych, ale też leczniczych. Natomiast ich struktura pozwala czarować z nich cuda. Pulpety są aromatyczne i bardzo delikatne. Można je podać z ulubionymi dodatkami takimi jak kasza, ziemniaki, czy jak w moim przypadku, makaron. Koneserom grzybów i bezmięsnych, odżywczych dań, gorąco polecam.
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 06.05.2021 18:47 opublikował przepis:

Flaczki z kotletów sojowych

To jedno z nielicznych dań, po które sięgnąłem po wielu, wielu latach. Coś, co zwie się, jak się zwie, wcale nie musi tak smakować. Na szczęście spróbowałem i pokochałem to danie. Niestety, jak to w życiu bywa, nie długo cieszyłem się delektowaniem się tej zupy. Postanowiłem więc, poszukać alternatyw, które w jakiś sposób pozwolą zastąpić, nie tracąc zbyt wiele z niesamowitego aromatu. O konsystencję można sprzeczać się. Jednak dla kogoś, kto musi uważać na produkty mięsne lub z wyboru zrezygnował z jego spożywania, jest to przepis na miarę „złota”.
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 28.04.2021 18:15 opublikował przepis:

Zupa krem z pieczonej dyni

Klasyka w swoim rodzaju. Krem z pieczonej dyni już dawno podbił moje serce. To jesienne warzywo przetrwało do wiosny przepięknie dekorując ławę. Nadeszła pora by wziąć się za nią, a właściwie KiMona zadecydowała, co jakiś czas spychając ją z ławy. Dzień wcześniej upiekłem z dodatkiem warzyw, a dzisiaj króluje na stole w postaci pysznego kremu.
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 25.04.2021 11:58 opublikował przepis:

Gołąbki z sosem jabłkowo-pomidorowym

Pomimo tego, że muszę trzymać dietę, to na pewno nie pogardzę tym wyśmienitym, polskim daniem. To chyba jedna z wielu charakterystycznych potraw kuchni środkowoeuropejskiej. Oczywiście modyfikacji i sposobu podania jest wiele, wszystko zależy od preferencji smakowych. Tym razem tradycyjne danie podałem z sosem jabłkowo-pomidorowym, co nadaje daniu charakteru i niesamowitego aromatu. Zapraszam do skosztowania.