DSC_1166

Gregorhspeed

O mnie:

:) Kuchnia jest moją pasją i odskocznią. Lubię poznawać nowe smaki.

Liczba punktów za aktywność
3254
Liczba obserwujących
40

Wyślij wiadomość
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 08.04.2021 17:53 opublikował przepis :

Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem

Sałatki popełniam średnio co drugi dzień, przeważnie do pracy. Mnóstwo zieleniny, warzyw i owoców. Tym razem było losowanie…Wszak miałem ochotę na sałatkę makaronową i w rękę wpadł mi makaron grecki, taki w kształcie ryżu. Patrzę, filet wędzony, rzucam kolejnym okiem :P po lodówce i wiem już co zrobić. Chcecie? Jeśli nie, to i tak zechcecie :P Kilka składników i gotowe.

Barszcz biały wg Wojtka
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 06.04.2021 20:51 opublikował przepis :

Barszcz biały wg Wojtka

Dzisiejszy przepis, można śmiało podciągnąć pod sprawdzone powiedzenie: "podróże kształcą"! Czemu to stwierdzenie jest właściwe w tym przypadku? Ano dlatego, że będąc w odwiedzinach, zawsze uda się podpatrzyć coś lokalnego, co choć wszędzie znane w wariancie podstawowym, lokalnie może mieć inne wykonanie, a tym samym i nieco inny smak! Tak było i tym razem. Na śniadanie wielkanocne został przygotowany barszcz biały. Jak dopytałem, tak przygotowywały go dwa nieżyjące już pokolenia kobiet w tej rodzinie. I tak przygotowywany jest obecnie. A żeńska linia tego rodu pochodziła z terenów powiatu włoszczowskiego. Jadłem, smakowało mi tak dobrze, że postanowiłem zaproponować wszystkim śledzącym mój blog kulinarny tę wersję. Czy i Wasz odbiór będzie podobny? Kto chce niech spróbuje i przekona się sam. Nie trzeba z tym czekać do kolejnych świąt! Szczegóły przygotowania w zamieszczonym poniżej linku. Smacznego.

Pulpety indycze w sosie pieczarkowym
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 06.04.2021 17:50 opublikował przepis :

Pulpety indycze w sosie pieczarkowym

Gdy przychodzą święta, marzą nam się tradycyjne, rodzinne potrawy. Oczywiście sałatka jarzynowa, to bigos, gołąbki i wiele staropolskich dań. I przychodzi czas, kiedy kończy się świętowanie. Zaczyna się jedzenie tego, co zostało ze świątecznego stołu…Znacie tę historyjkę? XD No właśnie…każdy zna, i każdy „cierpi katusze”…w końcu przychodzi moment, na „zjadło by się coś innego”. Coś lekkostrawnego, coś takiego „obiadowego”, bo ileż można XD Takie dylematy przeżywamy średnio co pół roku. Właśnie jutro jest dzień, gdzie będziemy chcieli odpocząć od nadmiaru „świątecznych potraw”. Gorąco poleca pulpety z piersi indyka, które wbrew pozorom, nie są suche, a ich delikatny smak podkreślają delikatne grzyby, pieczarki, które z sosem śmietanowym nadają im „pazura”. Serdecznie zapraszam na „powrót do rzeczywistości” w postaci pysznego, lekkiego obiadu.

Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 31.03.2021 17:27 opublikował przepis :

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Na dziś w moim menu zagościła "prostota i swojskie smaki"! Na czym ma to polegać? Na szybkim przygotowaniu jedzenia, które, no niby znają wszyscy (głównie Niemcy), ale ja postanowiłem zrobić ją "na bogato", czyli dodać do sałatki ziemniaczanej pieczony ze skórą boczek! Myślę, że tą wersją, nie pogardzi żaden "drwal", bo przygotowanie proste, a danie sycące i aromatyczne! Ale oczywiście przygotować może ją sobie każdy, kto lubi dobrze podjeść. Szczegółowy opis działania i proporcje składników w dodanym linku. Smacznego!

Skrzydełka z kurczaka pieczone w coli
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 28.03.2021 19:35 opublikował przepis :

Skrzydełka z kurczaka pieczone w coli

Drób od dziesięcioleci wiedzie prym na polskich stołach. Podajemy go w różny, najczęściej wytrawny sposób. Wg mnie idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, o owocach już nie wspomnę. Tak więc korzystając z pomysłu na żeberka pieczone w coli, wykorzystałem ten patent na nieco szybsze, lecz równie smakowite danie. Serdecznie zapraszam do wypróbowania i podzielenia się opinią.

Zupa krem z pieczonych buraków
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 26.03.2021 06:43 opublikował przepis :

Zupa krem z pieczonych buraków

Na dziś postanowiłem przygotować coś, co będzie miało piękny kolor, co będzie miało aksamitną konsystencję i intensywny smak, a powstanie z łatwo dostępnych produktów i będą one zdrowe... W ten sposób powstał mój przepis na zupę krem z pieczonych buraków czerwonych! To znane już od czasów Jagiełły w naszej kuchni warzywo, jest gwarantem pięknego koloru. Dzięki pieczeniu zatrzymujemy (co ważne) wszystkie wartościowe składniki w korzeniu, czyli jest zdrowo. A dzięki miksowaniu, na talerzu otrzymamy aksamitną konsystencję naszego kremu! Jest to zupa, którą będziemy także "jeść oczami"! Biały kleks śmietany, rozciągnięty fantazyjnie na tym burgundowym kremie... Kto chętny, ten z łatwością zrobi ją sobie sam, korzystając z linku ze szczegółowym opisem. Zapraszam, życząc smacznego.

Kotlet schabowy z serkiem
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 23.03.2021 20:45 opublikował przepis :

Kotlet schabowy z serkiem

Nie byłbym sobą, gdybym nie szukał nowych smaków w tym, co wszyscy znają od zawsze. Tym razem kolejny wariant znanego wszystkim kotleta schabowego. Jak tego dokonać by klasyka zyskała nową formę? Posmarowałem mięso serkiem smakowym, przed panierowaniem w mące, (tym razem kasztanowej) i bułce tartej, z użyciem jajka. Dzięki zastosowaniu twarożku (w mojej wersji meksykańskiego), uzyskałem delikatnie pikantny smak kuchni tego regionu świata, na serwowanym kotlecie schabowym. Każdego kto chce, by jego tradycyjne, drugie danie zyskało nowy smak, zachęcam do wykorzystania mojego pomysłu, życząc smacznego.

Placek ziemniaczany Arka
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 23.03.2021 17:19 opublikował przepis :

Placek ziemniaczany Arka

Dzisiaj postanowiłem zrealizować mój wariant placka ziemniaczanego z sosem paprykowo - pomidorowym i serdelkami. Czemu tak? Bo dzięki temu skracamy czas przygotowania całego dania, w odróżnieniu od przygotowania klasycznego gulaszu. Nie tracimy nic na finalnym smaku potrawy, wręcz przeciwnie zyskujemy całkiem nowy! Moja propozycja powinna wiec przypaść do gustu najbardziej tym, którzy po pracy chcą w miarę szybko zrobić dobry, gorący posiłek. No i jest to też dobry przepis "kawalerski"! Z finalnego smaku jestem bardzo zadowolony! Dla chcących spróbować placka ziemniaczanego "po Arkowemu" szczegółowy opis podaję w linku.

Gulasz z łopatki wieprzowej
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 21.03.2021 18:15 opublikował przepis :

Gulasz z łopatki wieprzowej

Za oknem huśtawka pogodowa, właściwie powrót zimy, jednym słowem paskudnie. W takich czasach, należy szczególnie zadbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej porcji kalorii, oraz wspomagających witamin, by mógł skutecznie przeciwstawić się niekorzystnym warunkom pogodowym. Postanowiłem przygotować danie, które będzie swego rodzaju odmianą kulinarną dla miłośników klasycznych gulaszy, czy zup typu "flaczki". Oprócz białka zwierzęcego z łopatki wieprzowej, do mojego pomysłu kulinarnego użyłem fasoli "piękny jaś". Bedzie zatem pożywnie i zdrowo, bo nasiona fasoli zawierają witaminy z grupy B (B1, B2), C i E, a także magnez i fosfor. Kto zatem chce zjeść zdrowo i do syta, ma szansę to osiągnąć, wykorzystując mój przepis. Pełną listę niezbędnych produktów, oraz sposób przygotowania tego gulaszu znajdziecie jak zawsze w zamieszczonym linku.

Pizza europejska
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 18.03.2021 17:01 opublikował przepis :

Pizza europejska

Jak powstaje nowy przepis, który ma za zadanie zaintrygować i zainspirować do kulinarnej jego realizacji wielu smakoszy? Najlepiej skorzystać z różnych klasycznych smaków, różnych kuchni i połączyć je tak, żeby razem powstała kumulacja tego, co najlepsze! Tak właśnie powstała moja "pizza europejska". Bo włoska pizza, została wzbogacona o pasztet, domenę francuską i ogórka kiszonego, tradycję polską! Co w ten sposób otrzymamy... Na placku o chrupiących brzegach, mamy aromatyczny farsz, dzięki zastosowaniu wędzonego pasztetu. Kiszony ogórek doda swój akcent, doskonale komponując się pasztetem! A te wyraziste smaki złagodzimy nieco słodkim serem! Całość - moim zdaniem wyśmienita! Jakie będzie wasze zdanie na temat tej "europejskiej pizzy", możecie to sprawdzić, przygotowując ją sobie samodzielnie, według szczegółowego przepisu, do którego zamieszczam link. Smacznego.