DSC_1166

Gregorhspeed

O mnie:

:) Kuchnia jest moją pasją i odskocznią. Lubię poznawać nowe smaki.

Liczba punktów za aktywność
3218
Liczba obserwujących
38

Wyślij wiadomość
Zupa krem z pora
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 26.01.2021 20:13 opublikował przepis :

Zupa krem z pora

Dziś zupa krem z porów, jej historia jest następująca... Pewien wyjazd "w Polskę" i rozmowy o gotowaniu, coś tam zasłyszane, coś tam przemyślane i prośba, „ugotuj coś pysznego”... Tak, żeby poczuć aksamit w przełyku i kojący smak na języku, budzący mimowolny uśmiech. Żeby poczuć ciepło od wewnątrz, bo za oknem zima... Czy trudno jest spełnić tyle marzeń w jednej, kulinarnej wariacji? Zapewniam, że jeśli zdecydujecie się zaserwować zupę według tego przepisu to efekt będzie murowany! Smacznego!

Gulasz z żołądków drobiowych
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 20.01.2021 17:08 opublikował przepis :

Gulasz z żołądków drobiowych

Każdy, kto nieco intensywniej zajmuje się gotowaniem, ma prawdopodobnie ten sam dylemat... Jak zagospodarować produkty, które pozostały z przyrządzania poprzedniej potrawy, bo nie zużyto całej zawartości puszki bądź słoika... Nie bardzo jest możliwość ponownego zakonserwowania tego, bo np. kolejna obróbka cieplna, wpłynie na jakość, czy smak tych produktów, lub w ogóle wyeliminuje je z możliwości ponownego użycia! Jak sobie zatem poradzić z takim problemem? To proste! Wymyślamy kolejną potrawę, w której je zagospodarujemy, gdy są one w pełni wartościowymi składnikami! W taki właśnie sposób powstał mój kolejny (ekonomiczny) przepis na gulasz z żołądków drobiowych, w słodkawym sosie, z udziałem kukurydzy i groszku konserwowanego! Jest doskonałym komponentem do makaronów, do kasz, czy ryżu i razem z nimi jest już pełnowartościowym daniem obiadowym! Ja zrobiłem wersję z kaszą. Ale wasza potrzeba może być inna. Co konkretnie jest w moim wariancie i jak to przygotowałem, dowiecie się z szczegółowego przepisu. Zapraszam do gotowania i życzę smacznego!

Zupa gołąbkowa
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 19.01.2021 16:39 opublikował przepis :

Zupa gołąbkowa

Nic nie zmotywuje do działania bardziej niż warunki atmosferyczne, którym jesteśmy poddawani przez "matkę naturę"! Wokół nas solidna zima, wiec potrzebujemy zdecydowanie bardziej rozgrzewającego, sycących posiłków. Proponuję zatem kolejny wariant "czerwonej", czyli rozgrzewającej zupy, na bazie wołowiny, może to być łopatka, kapusty (tym razem włoskiej) i kilku innych składników... Po szczegóły przyrządzenia zupy gołąbkowej, bo to o niej mowa właśnie, zapraszam już do szczegółowego opisu. Powiem teraz tylko tyle: sprawdziła się jako „rozgrzewacz”, podczas mroźnych dni!

Owocowa sałatka z serem kozim
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 17.01.2021 20:44 opublikował przepis :

Owocowa sałatka z serem kozim

Czasem jest tak, że nie mamy ochoty na skomplikowane potrawy z długim czasem przygotowywania. Proponuję sałatkę z ananasem, melonem, kozim serem, i jeszcze kilkoma składnikami. Jest prosta w wykonaniu, orzeźwiająco/słodka, lekka, i odpowiednia na wiele okazji!

Udka kaczki pieczone w cydrze
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 14.01.2021 18:10 opublikował przepis :

Udka kaczki pieczone w cydrze

Dzisiaj wzięło mnie na wspominki minionych lat... Ech te wakacje, czy ferie spędzane na wsi... Obejścia pełne zwierząt gospodarskich, które były "żywą spiżarnią", czy wiejskie ogródki, które oprócz kolorowych kwiatów zapewniały gospodyniom świeże, zdrowe warzywa, będące zawsze pod ręką. W przydomowych sadach ule z pracowitymi pszczołami, dzięki którym w domach był potrzebny miód... Dziś nie jest to już widok powszechny, mamy w zamian sklepy, z sporym wyborem różnych produktów. Ale to właśnie dzięki tym nostalgicznym wspomnieniom wymyśliłem: udka kacze pieczone w cydrze! To nie jest przepis dla gotujących w pośpiechu... Ale jeśli macie czas, jeśli chcecie doświadczyć wyjątkowego smaku, to macie możliwość skorzystać z tego przepisu. Polecam!

Duszona wołowina w sosie słodko-kwaśnym
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 13.01.2021 20:32 opublikował przepis :

Duszona wołowina w sosie słodko-kwaśnym

Nasza rodzima kuchnia, to zdecydowane smaki! Albo coś jest zdecydowanie kwaśne, albo zdecydowanie słodkie w swoim wyrazie, itd. Zupełnie inaczej jest w krajach Azji... Różne smaki przenikają się w tej samej potrawie i tym samym zwiększają paletę doznań u konsumenta, w tym samym momencie... Z takiej potrzeby zrodził się mój kolejny przepis. Jest to zainspirowana kuchnią wietnamską, wołowina w orientalnym sosie słodko kwaśnym, z dodatkiem ananasa i pieczarek, a podana z delikatnym ryżem jaśminowym. Czy ten smak jest w stanie pobudzić zmysły u typowego mieszkańca naszego kraju? No cóż, zachęcam do podjęcia takiej próby, bo przygotowanie tego dania nie jest trudne. Zatem próbujcie, a ja życzę smacznego!

Zupa z brukselki z sokiem z kiszonej kapusty
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 12.01.2021 19:51 opublikował przepis :

Zupa z brukselki z sokiem z kiszonej kapusty

Brukselka właściwości zawdzięcza zawartości dużej ilości witamin, składników mineralnych oraz bioaktywnych substancji, mogących chronić zdrowie człowieka przed niektórymi chorobami. Co ważne, jest także warzywem niskokalorycznym i bogatym we włókno pokarmowe. 100 g brukselki dostarcza zaledwie 47 kcal.

Pożywna zupa z mięsem mielonym
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 12.01.2021 19:20 opublikował przepis :

Pożywna zupa z mięsem mielonym

Wracając dziś do domu, w styczniowe ponure popołudnie, zastanawiałem się, jak kulinarnie poprawić sobie samopoczucie... Sięgnąłem pamięcią do przeczytanej gdzieś, obiegowej prawdy, że "czerwone zupy" działają rozgrzewająco! Byłem nieźle zmarznięty, więc pomysł na "kulinarne rozgrzanie" mógł być tylko jeden... Dokonałem szybkiego przeglądu domowych zapasów i zabrałem się do wcale nie mniej rozgrzewającej pracy twórczej! W ten sposób powstała moja dzisiejsza, sycąco/rozgrzewająca propozycja: "pożywna zupa z mięsem mielonym"! Czy jest taką, jak ją przedstawiam? Możecie sami się o tym przekonać, jeśli ją sobie ugotujecie! Zachęcam i smacznego!

Pappardelle z Pawii
Użytkownik Gregorhspeed w dniu 12.01.2021 17:15 opublikował przepis :

Pappardelle z Pawii

Kuchnia włoska. Lombardczycy znają setki sposobów przyrządzania szparagów.