smak dzieciństwa. Niedrogi smakołyk, który ucieszy nie tylko nasze dzieciaki, ale także dorosłych. Są po prostu doskonałe.
Wraz z rozpoczęciem sezonu truskawkowego przygotowuję je dla całej rodziny. Puszyste, z kawałkami truskawek w środku, skąpane w sosie truskawkowym z balsamiczną nutą. Po sezonie przygotowuję je z zapasów mrożonych truskawek zrobionych w lecie, dokładanie wcześniej rozmrożonych i osączonych.
Doskonały żurek. Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem. W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako sobotni obiad albo na Wielkanocnym śniadaniu, Najlepszy jest żurek na domowym zakwasie, dlatego często przygotowuję zakwas na zapas i trzymam go w lodówce.
Kotlety z jajek to doskonały sposób na wykorzystanie jajek na twardo, które pozostały, np. po Wielkanocy. Kotlety z jajek stanowią smaczny i pełnowartościowy posiłek, który nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i nakładów finansowych. W sam raz na poświąteczny lub postny obiad.
Przepis na ten lekki, orzeźwiający chłodnik wymyśliłam razem z córką Olą.Połączenie świeżych, młodych warzyw - botwinki i szpinaku w jednym daniu okazało się strzałem w dziesiątkę, a dodatek suszonych pomidorów jeszcze bardziej podkreśla jego smak. Wspaniały nie tylko na upalne dni.
Pyszny, chłodzący i jednocześnie odżywczy napój. Idealny na lato. Bardzo podobny w smaku do serwowanych w popularnym fast foodzie.