Chleb z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny i naturalny chleb na zakwasie. Po zrobieniu, trudno powrócić do kupnego.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,6 kg mąki pszennej
    270 g mąki żytniej
    0,65 l ciepłej wody
    łyżeczka soli
    pół łyżeczki cukru
    0,5 szklanki żurawiny suszonej
    rozczyn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn w temperaturze pokojowej włożyć do miski. Dodać resztę składników. Dobrze i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 8 godzin do wyrośnięcia. Piec 60 minut w 180 stopniach.

Porady

Chleb można zrobić w różnych wersjach i dostosować smak do własnych kubków smakowych. Zamiast żurawiny można dodać siemię lniane, pestki słonecznika czy suszoną śliwkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować