Zupa krem z dyni z batatami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, gęsta, kremowa i bardzo aromatyczna zupa z dyni z dodatkiem batatów i marchwi. Idealna jako rozgrzewający posiłek po jesiennych wojażach. Lekko słodka i pikantna jednocześnie. Kwintesencja jesieni

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g dyni
    300 g (ok. 2 średnie sztuki) batatów
    1 średnia marchewka
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    1 litr bulionu warzywnego lub wody
    1/2 łyżeczki kurkumy
    3/4 łyżeczki curry
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżka oleju
    2 łyżki masła
    sól (do smaku)
    pieprz biały (do smaku)
    Dodatkowo (do podania):
    śmietana 30 %
    groszek ptysiowy/grzanki
    kiełki jarmużu
    czarny sezam
    pestki dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa krem z dyni z batatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na maśle i oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać obrane i pokrojone w kostkę bataty, pokrojoną w kostkę dynię oraz marchewkę pokrojoną na plasterki. Wsypać przyprawy: curry, kurkumę, gałkę muszkatołową i krótko podsmażyć mieszając. Wlać bulion lub wodę i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować na gładki krem i doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą ze śmietaną, groszkiem ptysiowym, kiełkami, sezamem i pestkami dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować