Zwykła zupa ziemniaczana odmieniona dzięki dodatkowi pomidorów oraz aromatycznych przypraw i ziół. W smaku słodko-kawaśno-słona, z posmakiem grzybowym, czy też sosu sojowego.
Składniki:
6 większych ziemniaków (łącznie 700g)
300 g pomidorów koktajlowych (np. fioletowe)
2 średnie białe cebule
po 1/2 pęczka bazylii i natki pietruszki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki kukurydzianej
5 szklanek bulionu warzywnego
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
szczypta chilli
cukier do smaku
sól do smaku
Kartoflanka z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać posiekane w piórka cebule, kumin oraz kolendrę. Dusić, aż cebula będzie szklista. Oprószyć mąką, chwilę zasmażyć. Następnie wlać bulion i, mieszając, zagotować.
2.Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę - dołożyć do garnka. Gotować 7 - 10 min.
3.Po tym czasie dodać pokrojone na połówki pomidory, paprykę w proszku i chilli. Gotować jeszcze kilka min - do miękkości ziemniaków. Zupę doprawić do smaku.
Komentarze