Kartoflanka z pomidorami

4.5 (166 ocen)

Zwykła zupa ziemniaczana odmieniona dzięki dodatkowi pomidorów oraz aromatycznych przypraw i ziół. W smaku słodko-kawaśno-słona, z posmakiem grzybowym, czy też sosu sojowego.

Składniki:

  • 6 większych ziemniaków (łącznie 700g)
    300 g pomidorów koktajlowych (np. fioletowe)
    2 średnie białe cebule
    po 1/2 pęczka bazylii i natki pietruszki
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    5 szklanek bulionu warzywnego
    1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    szczypta chilli
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Kartoflanka z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartoflanka z pomidorami 1. W garnku rozpuścić masło, dodać posiekane w piórka cebule, kumin oraz kolendrę. Dusić, aż cebula będzie szklista. Oprószyć mąką, chwilę zasmażyć. Następnie wlać bulion i, mieszając, zagotować.
  • Kartoflanka z pomidorami 2. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę - dołożyć do garnka. Gotować 7 - 10 min.
  • Kartoflanka z pomidorami 3. Po tym czasie dodać pokrojone na połówki pomidory, paprykę w proszku i chilli. Gotować jeszcze kilka min - do miękkości ziemniaków. Zupę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować