Zupa pomidorowa z mięsem mielonym

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób

Dodatek mięsa mielonego sprawia, że zupa pomidorowa jest bardzo sycąca.

  • 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa
    750 ml rosołu lub bulionu
    2 marchewki
    puszka pomidorów krojonych z czosnkiem i cebulą
    mały koncentrat pomidorowy (50g)
    100 ml słodkiej śmietanki 30%
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 marchewka z rosołu
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka oleju
    makaron
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim mięso, aż zmieni kolor i nie będzie surowe, Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek i marchew pokrojoną w plastry, dusimy. Po około 5 minutach dodajemy krojone pomidory z puszki i koncentrat, dusimy kolejne 5 minut. Następnie mięso zalewamy rosołem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Śmietankę łączymy z mąką, zalewamy kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Do zupy dodajemy ugotowany makaron możemy doprawić siekaną natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Mięso mielone Makaron Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować