Zupa pomidorowa z oliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Troszkę z polska, troszkę z grecka i włoska. A pomidorowa być musi!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 ml oliwy z oliwek
    2 łodygi selera naciowego
    1 duża marchew
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 litr bulionu warzywnego
    300 ml passaty pomidorowej
    1/2 szklanki startego parmezanu
    10 szt. czarnych oliwek
    15 szt. oliwek kalamata
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa pomidorowa z oliwkami 1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy startą marchew, pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego.
    Po kilka minutach dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy z warzywami.
    Całość zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 5 min.
    Wlewamy passatę pomidorową, roztarty w dłoniach tymianek i starty parmezan. Po chwili dodajemy pokrojone czarne oliwki i całe oliwki kazamata.
    Zagotowujemy.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z ulubionym makaronem i świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować