Zupa meksykańska dla zakochanych

5 (167 ocen)

  • 60 min

Smaczna, wyrazista, ostra w smaku propozycja sytego dania. Szczególnie wskazana na chłodniejsze dni. Polecam na Walentynki.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
    170 g kukurydzy konserwowej
    240 g fasolki z puszki
    400 g pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórki
    3 duże ząbki czosnku
    200 g obranej cebuli
    2 czubate łyżki przyprawy meksykańskiej
    1czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1 łyżka suszonej bazylii
    sól, pieprz czarny- do smaku
    ziele angielskie- 6 ziarenek
    liście laurowe- 2 szt
    olej rzepakowy
    zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa meksykańska

Zupa meksykańska dla zakochanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso mielone plus przyprawa meksykańska 1. Mięso mielone przesypujemy przyprawą meksykańską, mieszamy razem. Odstawiamy na 10 min.
  • odcedzona fasolka czerwona 2. Fasolkę odcedzamy z zalewy.
  • odcedzona kukurydza 3. Kukurydzę odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą.
  • fasolka plus pokrojone pomidory 4. Kukurydzę, fasolkę razem z pomidorami z puszki zalewamy wodą. Wsypujemy sól, pieprz, słodką paprykę.
  • fasolka, kukurydza, pomidory, przyprawy 5. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu, ok. 10 min.
  • przesmażanie cebuli 6. Na patelni, na oleju, podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  • przesmażanie mięsa z cebulką 7. Dodajemy mięso z przyprawą. Krótko przesmażamy.
  • mięso mielone z warzywami 8. Dodajemy go garnka z warzywami. Gotujemy chwilę razem na małym ogniu.
  • bazylia w zupie meksykańskiej 9. Wody powinno być tyle w zupie, aby nie była zbyt rzadka. Wsypujemy do zupy bazylię.
  • dodanie czosnku do zupy 10. Wciskamy czosnek. Wsypujemy pokrojoną drobno natkę pietruszki.
    Doprawiamy do smaku
  • gotowa zupa meksykańska 11. Zupę podajemy gorącą z domowym pieczywem na zakwasie.
  • zupa meksykańska odświętnie podana 12. Doskonałe gorące danie na uroczyste okazje, np Święto Zakochanych, rocznicę ślubu.
  • zupa meksykańska na Walentynki 13. Smacznego ;)

Porady

Mięso mielone najlepiej zmielić samemu w domu. Zupa powinna być gęsta, pikantna i wyrazista w smaku. To syte danie jednogarnkowe. Rozgrzewa i pobudza zmysły, dzięki ziołom- afrodyzjakom. Podajemy ją na gorąco z dodatkiem pieczywa, najlepiej upieczonego w domu- na zakwasie. Można dodać do zupy pokrojoną świeżą paprykę oraz dodatkowo białą fasolkę z puszki. Zamiast pomidorów- koncentrat pomidorowy. Przyprawa meksykańska zawiera w sobie: chilli, kmin rzymski, czosnek, cebulę, cynamon, oregano, kolendrę, gałkę muszkatołową, pieprz cayenne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Fasola czerwona Kukurydza Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować