Zupa krem z kukurydzy

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smakosze kuchni meksykańskiej! Zupa krem z kukurydzy, kto uwielbia ten słodki smak? Zapraszam do spróbowania!

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy lub 2 puszki kukurydzy konserwowej
    3 średnie ziemniaki
    1 litr bulionu (mozna z kostki rosołowej)
    4 czubate łyżki śmietany 18%
    2 łyżki masła (ok. 50 gram)
    1 mała papryczka chilli
    pieprz i sól do smaku
    pół łyżeczki słodkiej papryki
    łyżeczka kurkumy
    1/2 łyżeczki imbiru
    szczypta pieprzu cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z kukurydzy 1. 1.Kukurydzę z puszki wlewamy do garnka i dusimy na maśle 10 minut.
    2. Wlewamy przegotowany bulion. W tym samym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.
    3. Wrzucamy ziemniaki do bulionu z kukurydzą. Doprawiamy do smaku kurkumą, imbirem, solą, pieprzem.
    Możesz dodać (zaostrzyć) odrobiną pieprzu cayenne.
    4. Całość gotujemy 20 minut.
    5. Studzimy i blendujemy.

    Podawaj z grzankami opruszonymi słodką papryczką, Można zabieliź keksem śmietanki, lecz nie jest to konieczne.

Porady

Po zblendowaniu pozostają małe kawałeczki łusek kukurydzy. Jeśli chcesz by zupa była jednolitą masą, przelej całość przez sitko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować