Krem z pieczonych pomidorów i papryki

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pożywna zupa krem z warzyw końca lata.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
    2 duże papryki
    Główka czosnku
    Sól, pieprz
    Bazylia
    Opcjonalnie:
    Grzanki, bekon, szynka prosciutto
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Krem z pieczonych pomidorów i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki kroimy na połówki wydrążamy środek z pestkami. Pomidory paprykę i przekrojoną na pół główkę czosnku układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godzinę, aż brzegi papryki zrobią się czarne. Upieczone papryki wkładamy do garnka z przykrywką na około 15 minut, po tym czasie łatwiej nam będzie obrać skórkę. Na rozgrzanej oliwie przesmażamy pokrojone pomidory, wydrążony z łupiny czosnek i obrane papryki. Dusimy przez kwadrans pod koniec doprawiając bazylią i miksujemy blenderem na krem. Podajemy z grzankami lub chipsem z szynki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor Czosnek Bazylia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować