Pyszny, zdrowy i lekki krem z pieczonych pomidorów z nutą papryki. Można go podać z mozzarellą, czy groszkiem ptysiowym.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Wywar:
-2 l wody
-1 pojedynczy filet z kurczaka
-1 pęczek włoszczyzny
-3 ząbki czosnku
-3 liście laurowe
-po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego
Pozostałe:
-1,5 kg pomidorów malinowych
-2 duże czerwone papryki
-1 pęczek natki pietruszki
-1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
-1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
-1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
-sól i pieprz do smaku
Zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę i dodajemy włoszczyznę, obrane ząbki czosnku, liście i ziele. Gotujemy 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu.
W tym czasie paprykę obieramy, kroimy na połowy i usuwamy gniazda nasienne. Pomidory przekrawamy na połowy. Warzywa skórką do góry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 30 minut. Studzimy i obieramy ze skórki.
Bulion przecedzamy (zostawiamy marchew i czosnek). Obrane warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy bulion z marchewką i czosnkiem, dokładnie blendujemy. Wstawiamy na ogień, dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Gotowy krem podajemy z mozzarellą lub groszkiem ptysiowym i posiekaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Porady
Do przygotowania zupy oczywiście można użyć innego rodzaju ulubionych pomidorów.
Komentarze