Yeşil bezelye çorbası

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Turecka zupa z zielonego groszku, treściwa i bardzo smaczna. Zupy w Turcji są bardzo popularne i podaje się je przed daniem głównym.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -zielony groszek świeży lub mrożony 300 g
    -ziemniaki (obrane, pokrojone w ćwiartki) : 400 g
    -korzeń selera : 60 g
    -rosół : 800 ml
    -śmietana 18 % : 30 g
    -sól : 1 łyżeczka
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -cukier : 0,5 łyżeczki
    -masło : 1 łyżka
    -oliwa : 3 łyżki
    -liście laurowe : 2 sztuki
    -ziele angielskie (mielone) : 0,5 łyżeczki
    -liście świeżej mięty : 2 sztuki (opcjonalnie)
    -szczypiorek (drobno posiekany) : 2 łyżki
    -woda do gotowania groszku : 500 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa krem z groszku

Yeşil bezelye çorbası - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek umyć, gotować 10 minut w wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić, przesypać do 2 litrowego garnka, wlać rosół, dodać ziemniaki, seler, przyprawy i oliwę, gotować 25 minut. Wyjąć liście laurowe.
  • 2. Do zupy wrzucić szczypiorek, liście mięty i masło, dodać śmietanę, zmiksować. Ewentualnie dosolić do smaku. Podawać gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować