Orientalna zupa-krem z dyni

4.5 (178 ocen)

Pyszna, kremowa zupa. Bardzo delikatna w smaku. Słodka a zarazem pikantna. Doskonała na chłodne, jesienne dni.

Składniki:

  • 0,7kg obranej i pokrojonej dyni
    1 l rosołu (może być z kostki)
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    1/2 korzenia selera
    1 mała cebula
    szczypta imbiru, kurkumy i curry
    30ml śmietanki 30%
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz cayenne

    pestki dyni
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa krem z dyni

Orientalna zupa-krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującego się rosołu dodać obraną i pokrojoną marchew, pietruszkę, cebulę oraz seler. Gdy warzywa zaczną mięknąć, dodać dynię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawić solą, pieprzem, imbirem,kurkumą i curry. Gotować do miękkości, aż warzywa zaczną się rozpadać.
  • 2. Gotową zupę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Wymieszać ze śmietanką. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i przed podaniem posypać nimi zupę. Podawać z ziołowymi grzankami.

Porady

1/ Dla wzmocnienia smaku, można dodać odrobinę sosu sojowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować