jesienna zupa gulaszowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zupa ma przepiękny kolor, który zawdzięcza odmianie dyni Hokkaido.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 1 litr bulionu warzywnego
    2 szkl. puree z dyni Hokkaido
    500g cukinii
    1 czerwona papryka
    2 średnie ziemniaki
    1 marchewka
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    tymianek, słodka papryka
    sól, pieprz
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jesienna zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree:
    Dynię przekroić, oczyścić z pestek i pokroić na 4-6 części. Włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 170-180ºC i piec ok. godziny, aż miąższ będzie miękki. Następnie usunąć skórkę, a miąższ zmiksować z niewielką ilością wody do pożądanej konsystencji.
  • 2. Na oliwie podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę.
  • 3. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut.
  • 4. Następnie wrzucamy startą na dużych oczkach obraną cukinię, puree z dyni i zalewamy całość bulionem. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 minut.
  • 5. Kosztujemy i ewentualnie dodajemy więcej przypraw. Smacznego!

Porady

Można zamiast cukinii użyć kabaczka albo patisona. Inne odmiany dyni także się nadają, ale mają słabszy kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować