Zupa fasolowa z grzankami.

4.5 (168 ocen)

  • 10 godz. 40 min

Bardzo aromatyczna zupa, rozgrzewa w chłodne dni. Taką zupę u mnie jada się w wieczór wigilijny. Polecam.

  • 10 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,5 szkl brązowej fasolki
    3 litry wody
    2 marchewki
    2 ziemniaki
    2 listki laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    2 kostki warzywne
    1 łyżka octu jabłkowego
    Sól, pieprz, maggi do smaku
    2 łyżki masła
    1,5 łyżki mąki
    GRZANKI:
    1 bułka
    100 gr masła
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa fasolowa Grzanki

Zupa fasolowa z grzankami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę zamoczyć w zimnej wodzie przez całą noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Dodając wcześniej sól do smaku oraz liście laurowe i ziele angielskie.
  • 2. Marchewki i ziemniaki obrać ze skórki i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do fasolki. Dodać kostki warzywne, przyprawić do smaku pieprzem, maggi i ewentualnie solą.
  • 3. Zrobić zasmażkę: masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Gotować przez chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa będzie lekko brązowa. Dodać do zupy.
  • 4. Dodać ocet i jeszcze raz zagotować.
  • 5. Aby przygotować grzanki należy bułkę pokroić w plastry, następnie w małą kostkę. Roztopić masło na patelni i dodać kostki bułek. Wymieszać i smażyć na małym ogniu, do lekkiego zbrązowienia grzanek. Grzanki rozłożyć na talerzu i zalać gorącą zupą. Od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować