Zupa z kalafiorem i brokułem

4.89 (9 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolorowa zupa z bukietem witamin i aromatu zwabi nawet niejadka, który poprosi o dokładkę :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula
    2 łyżki masła
    1/2 średniego kalafiora
    1/2 róży brokuła
    6 średnich ziemniaków
    2 marchewki
    1,5 litra bulionu warzywnego
    1/2 szklanki śmietany ukwaszonej - 15%
    2 listki laurowe
    po 2 szczypty przyprawy harissa i ziela angielskiego mielonego
    sól i pieprz czarny mielony do smaku
    natka pietruszki - posiekana do posypania
Wystaw ocenę:

4.89 (9 ocen)

Zobacz również:

Zupa brokułowa Zupa kalafiorowa

Zupa z kalafiorem i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieram , myję , osuszam . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję pokrojoną w pół plasterki marchewkę , podsmażam, dodaję listki laurowe, zalewam bulionem, gotuję około 10 minut. Następnie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i podzielonego na różyczki kalafiora , gotuję około 15 minut . Dodaję śmietanę, doprawiam harissą, zielem angielskim, pieprzem i solą , mieszam , doprowadzam do zagotowania.
    Zupę podaję z ugotowanym brokułem ( 2-3 minuty w osolonym wrzątku) oraz osypaną, posiekaną natką pietruszki.

Porady

Brokuł ma delikatne różyczki , należy uważać by ich nie rozgotować :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować