Żółte pomidory

Żółte pomidory: właściwości

Pomidor żółty w porównaniu do czerwonego jest znacznie delikatniejszy w smaku, słodszy i bardziej aromatyczny. Zawiera więcej od niego beta-karotenu oraz witaminy C, natomiast jest uboższy w likopen. Żółte pomidory są także uznawane za dobre źródło witaminy E, PP, K, a także witamin z grupy B. Znajdziemy w nich cenne dla zdrowia antyoksydanty, błonnik pokarmowy oraz minerały, takie jak zwłaszcza potas, magnez, mangan, miedź, wapń i żelazo.  

Żółte pomidory występują w takich odmianach jak śliwkowe, gruszkowe oraz koktajlowe. Każda z nich posiada podobne właściwości zdrowotne. Włączenie pomidorów żółtych do swojej diety pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca, miażdżycę, prostatę, nadciśnienie tętnicze, nowotwory, a także zapobiega problemom z układem pokarmowym. 

Co zrobić z żółtych pomidorów?

Żółte pomidory można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Smakują wyśmienicie na surowo, dlatego warto kłaść je na kanapki, dodawać do tortilli czy przygotowywać na ich bazie pyszne sałatki. Pomidory żółte w surowej postaci nadają się także do robienia warzywno-owocowych koktajli i soków.

Pomidory żółte warto także poddawać obróbce cieplnej – gotowaniu w wodzie i na parze, pieczeniu, smażeniu, duszeniu czy grillowaniu. Doskonale nadają się one do przygotowywania zup oraz różnego typu dań jednogarnkowych. Można zrobić z nich leczo, potrawkę, aromatyczny sos, a także dodać do jajecznicy, pizzy, tarty, mozzarelli, szaszłyków, kaszy, ryżu czy makaronu. Żółte pomidory sprawdzą się również do wykonania przetworów na zimę w wersji marynowanej, kiszonej lub w zalewie octowej. Można poza tym wykorzystać je jako składnik farszów.  

Przepisy z żółtymi pomidorami

Prezentujemy warte uwagi pomysły na wykorzystanie żółtych pomidorów w domowej kuchni. Wyśmienita w smaku jest np. lasagne z sosem z żółtych pomidorów. Najlepiej zrobić ją z mielonego mięsa indyczego z dodatkiem takich składników jak czosnek, cebula, żółty ser i beszamel. Danie to będzie mocno aromatyczne, jeżeli zostaną użyte takie przyprawy jak zioła prowansalskie, curry oraz kurkuma. Dzięki ich zastosowaniu potrawa ta nabiera orientalnego charakteru. Zapiekana w piekarniku lasagne doskonale syci i wychodzi chrupiąca. Można podać ją podczas luźnych spotkań z rodziną i znajomymi. 

Podczas upalnego lata polecamy chłodnik z żółtych pomidorów, pomarańczy i papryki z grzankami. Zupa ta doskonale gasi pragnienie, syci oraz zachwyca wyrazistym smakiem. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, dlatego sprawdzi się na obiad dla osób zabieganych. Smakuje wybornie jedzona z bagietką skropioną oliwą z oliwek oraz pestkami dyni podsmażonymi na patelni. 

Na uroczystości rodzinne typu wesela, urodziny, chrzciny czy jubileusze sprawdzą się pulpeciki z indyka w sosie z żółtych pomidorów. Wychodzą wyjątkowo delikatne, mięciutkie i kremowe. W celu nadania im aromatu warto użyć takich przypraw jak np. czosnek granulowany, curry, słodka papryka, bazylia i zioła prowansalskie. Pulpeciki najlepiej smakują z dodatkiem śmietanki, sosu musztardowego oraz makaronu. 

Sałatka z żółtymi pomidorami to lekkie danie, idealne dla wegetarian. Pomidorki wyśmienicie komponują się z sałatą lodową, serem feta, papryką, cebulą, kukurydzą i oliwkami. Sałatka w takiej wersji będzie idealna na grilla. Warto ją także podać z okazji sylwestra, karnawału czy wieczoru kawalerskiego. Wychodzi wyborna w smaku, jeżeli jako dressing zostanie użyty sos koperkowo-ziołowy. 

Ostania nasza propozycja to makaron zapiekany z żółtymi pomidorami. Można przygotować go z dodatkiem kiełbasy, żółtego sera i papryki. Jest to szybkie i proste w wykonaniu danie, które skutecznie zaspokaja głód.  

Polecane przepisy

Liczba przepisów: 7

To może cię zainteresować