Zupa czereśniowa

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Owocowa zupa o pięknym kolorze z lekką nutą mięty. Jest doskonałą propozycją na gorące dni. Schłodzona, smakuje wybornie, również dzieciom. I jest o niebo lepsza niż zupa owocowa przygotowywana na gotowym kiślu. Spróbujcie!

Składniki:

  • • 35dag ciemnych czereśni
    • garść czarnej porzeczki
    • 4 cząstki cytryny (razem ze skórką)
    • 3 gałązki świeżej mięty
    • 150g brązowego cukru
    • 1,5 l wody

    • 150ml zimnej wody
    • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej (łyżka = 15ml)

    • 250g makaronu tagliatelle
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa owocowa

Zupa czereśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce, cytrynę i miętę zalać wodą i gotować ok. 30-40 minut. W czasie gotowania dodać cukier. Na 5 minut przed końcem gotowania wyjąć cytrynę i miętę.
  • 2. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie, wlać na gotującą się zupę. Całość zamieszać. Gotować aż zrobi się klarowna (do tego momentu zupę można również kilkakrotnie zamieszać).
  • 3. Przecedzić przez gęste sito, wyjąć czereśnie, przełożyć do zupy. Schłodzić.
  • 4. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Również schłodzić.
  • 5. Makaron ułożyć porcjami na talerzach, zalać schłodzoną zupą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Mięta Owoce Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować