Konfitura z cebuli z dodatkiem granatu i tymianku

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Konfitura z cebuli uchodzi za elegancki dodatek do dań, ta wersja idealnie pasuje do pieczonego mięsa, kanapek czy zapiekanek. Jedyną wadą konfitur z cebuli jest czasochłonność wykonania, ale smak wynagradza długi czas oczekiwania :)

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 owoc granatu: sok z 1/2 owocu, ziarna z 1/2 owocu
    4 cebule
    6 łyżek brązowego cukru
    1 kieliszek octu aromatyzowanego płatkami dzikiej róży
    tymianek, sól, pieprz
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Konfitury Przetwory z cebuli

Konfitura z cebuli z dodatkiem granatu i tymianku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • konfitura z cebuli z dodatkiem granatu i tymianku 1. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Smażymy na oleju , lekko solimy.
  • konfitura z cebuli z dodatkiem granatu i tymianku 2. Pod wpływem soli cebula wypuściła trochę wody, smażę dalej - w tym czasie obieram połowę granatu i wyciskam sok z drugiej połówki.
    Gdy cebula zmiękła, dodałam cukier i smażyłam cebulę z cukrem przez około 15 minut, następnie dodałam ocet i smażyłam przez kolejne 8 minut. Kiedy cebula zaczęła się karmelizować i odparowała nadmiar płynu dodałam sok z granatu i jego owoce - smażyłam przez następne 10 minut, cebula zmieniła barwę, odparował płyn.
  • 3. Do cebuli dodałam otarty suszony tymianek, sól i pieprz do smaku. całość zamknęłam w słoiczku

Porady

W przepisie wykorzystałam jeden ze swoich octów: /przepis/ocet-winny-z-kwiatem-i-owocem-dzikiej-rozy, ale można wykorzystać inny np. jabłkowy, malinowy o delikatnym aromacie Z podanej porcji powstają 2 słoiczki, u mnie znikają błyskawicznie ale przechowywane w lodowce mogą stać około 2 tygodni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Granat Tymianek Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować