Portugalska zielona salsa wg Buni

0 (0 ocen)

  • 5 min

Sos z kuchni portugalskiej . Trochę zmodyfikowany do potrzeb mojej kuchni .Taka salsa towarzyszy wielu portugalskim potrawom .

  • 5 min

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
    5 dag paczki łuskanych pestek dyni
    1/2 pęczka natki pietruszki
    garść świeżej mięty
    garść świeżej melisy
    1/2 łyżeczki kolendry mielonej
    1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka kminku
    1/6 szklanki soku z cytryny
    1/2-3/4 szklanki oleju z pestek winogron ( w oryginale oliwa ale ja nie toleruję oliwy )
    3 łyżki przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Salsa

Portugalska zielona salsa wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na portugalską zieloną salsą 1. Umyć i poobierać z grubszych ogonków i pokroić na kilka części zioła . Z czosnku usunąć łuski i rozdrobnić .Zmieszać olej ( 1/2 szklanki ) z sokiem cytrynowym .
  • Miksowanie składników na zieloną salsę 2. Wrzucić do malaksera zioła , czosnek , przyprawy , pestki dyni . Wlać olej z sokiem cytrynowym . Zmiksować na gładką pastę . Dolać wodę i tyle pozostałego oleju by sos miał pożądaną gęstość .

Porady

Tak przygotowany sos zamknięty z słoiczku może stać w lodówce kilka dni .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Portugalska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować