Miętuskowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy- do lekko ciepłego mleka wrzucamy drożdze z 1 łyżeczką cukru oraz 2 łyżkami mąki. Mieszamy i odstawiamy. W ten czas przesiewamy mąke , rozstapiamy masło.
2.Żółtka oraz jajko ubijemy mikserem na parze w kąpieli wodnej. Stopniowo dodajemy cukier. i miksujemy aż podwoi swoją objętość i będzie puszysta masa.
3.Do miski z mąką dodajemy zaczyn drożdżowy oraz masę jajeczną - wyrabiamy ciasto i powoli dodajemy też roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Nie dodajemy już mąki.
Ciasto z czasem zrobi się elastyczne i bedzie odchodzić od ręki.
4.Na blaszkę kładę papier do pieczenia . Odrazu formułuje pączki - kawałek ciasta wykładam na stolnice rozwałkowuje na grubość 1,5 cm wycinam szklanką krążki - i formułuje kulkę i lekko ją rozpłaszczam na blaszcze aby miała kształt pączką.
5.Blaszkę z z uformowanymi już pączkami przykrywamy ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na min. 40 minut. Jeśli mamy w piekarniku opcję -ROŚNIECIE CIASTA- można z tego skorzystać -przyspiesza czas.
6.Kiedy ciasto już wyrośnie -smarujemy je roztrzepanym jajkiem z miodem. Pieczemy przez 12 min. w temperaturze 170 stopni( góra-dół).
7.KREM: Cukierki miętowe rozgniatamy drobno wrzucamy je do garnka i zalewamy 4 łyż. śmietany - mieszamy i czekamy az się rozpuszczą. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy już z roztopionymi cukierkami ( możemy dodać barwnika dla intensywniejszego koloru). Krem studzimy i chowamy do lodówki -dobrze jest zrobić krem na samym początku.
8.Upieczone pączki studzimy - kiedy wystygną za pomocą specjalnej szprycy do pączków -nadziewamy kremem. Możemy tym samym kremem oblać pączki z wierzchu lub zrobić zwykły lukier.
Komentarze