Bazyliowe faworki

0 (0 ocen)

Polecam jeśli komuś znudziły się popularne smażone faworki. Mają one ciekawy i przyjemny smak.

Składniki:

  • Składniki:
    • 200 g mąki,
    • ½ kostki masła,
    • 2 żółtka,
    • 2 łyżki śmietany,
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
    • 1 łyżka spirytusu,
    • Sól do smaku – 0,5 łyżeczki,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Faworki Przystawki Przekąski

Bazyliowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane składniki 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: masło, żółtka, śmietanę sól bazylię, alkohol oraz proszek do pieczenia.
  • Gotowe ciasto 2. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy
  • Formowanie 3. Gotowe ciasto wałkujemy , a następnie tniemy na pasy o długości około 10-11 cm i szerokości około 2 cm. Środek każdego paska nacinamy na środku. Przez nacięcie przeplatamy jeden z końców paska. Tak uformowane faworki układamy na blaszce i pieczemy około 15 minut w 180˚C.
    Po upieczeniu studzimy i podajemy.

Porady

Pyszne do barszczyku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować