Jesienna rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym, dynią i ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy mięso i podsmażamy do momentu aż zacznie delikatnie przywierać do naczynia mieszając co jakiś czas. Następnie wlewamy gorąca wodę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (ok. 30 min).
Cukinię, dynię i ziemniaki kroimy w niedużą kostkę. Ogórka również kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Czosnek drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę ( ja tak najczęściej robię). Gdy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojone warzywa (oprócz ogórka) oraz przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 20 min, aż będą miękkie. Następnie dodajemy ogórka oraz trochę wody z ogórków i gotujemy ok. 15 min. Na koniec zabielamy dolewając mleko.
Przyprawiamy do smaku według uznania jeśli jest potrzeba. Życzę smacznego!
Porady
Ilość wody zależy od tego jak gęsta chcemy mieć zupę. Nie musimy zabielać zupy, równie dobrze smakuje bez mleka.
Komentarze