Zapiekane ziemniaki z boczkiem pieczarkami i serem żółtym

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Takie danie przygotujesz w zaledwie w kilka chwil mogą stać się dodatkiem do drugiego dania lub jako samodzielna przekąska. Ziemniaki wyszły przepyszne z wyraźnym posmakiem boczku i pachnących pieczarek pod serową pierzynką. Uwielbiamy takie pieczone ziemniaczki.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 ziemniaki
    3 pieczarki
    5 plastrów boczku
    masło do formy
    czosnek granulowany
    zioła prowansalskie
    sól do ziemniaków do gotowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekane ziemniaki z boczkiem pieczarkami i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy środki, obgotowujemy w osolonej wodzie ok 20 minut. Po tym czasie przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy wiórkami masła.
  • 2. Ziemniaki oprószamy ziołami oraz czosnkiem granulowanym, boczek kroimy w kosteczkę wraz z pieczarkami i wkładamy do środka ziemniaka. Układamy po plasterku sera żółtego. Ziemniaki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekamy 15 minut.

Porady

Ziemniaki podajemy od razu po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować