Japońska herbata w pudrze "Maccha " zamknięta w polskiej drożdżowce. Ale jeśli nie możesz jeść drożdży z jakichś powodów w babce piaskowej też świetnie się odnajduje.
Drożdżówka z zieloną herbatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztop masło niech wystygnie. Drożdże rozkrusz i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw na 5 minut.
W dużej misie, w której będziesz wyrabiała ciasto przesiej mąkę. W wysokim naczyniu żółtka zmiksuj z cukrem na biały puch, dodaj zieloną herbatę i wymieszaj na jednolitą konsystencję. Całość przelej do mąki, wlej masło, mleko z drożdżami oraz wbij jajo. Wyrabiaj. Ciasto będzie dość lepkie, dlatego ja wyrabiałam je najpierw mikserem, potem łopatką ręcznie, podsypując delikatnie mąką. Formę keksową wysmaruj zimnym masłem, oprósz krupczatką.
Zielony lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
zielony barwnik
pół łyżeczki pudru z zielonej herbaty
Komentarze