Deser z zielonej herbaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem jogurtowy:
Na miskę ustawić sito, które wyłożyć ręcznikiem papierowym i wyłożyć jogurt. Wstawić do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia wymieszać otrzymany kremowy jogurt z sokiem z cytryny i erytrolem.
2.Galaretka:
Do rondelka przelać wodę, dodać torebki herbaty i zagotować. Przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Po minucie zdjąć rondelek z ognia i zostawić na 5 minut. Następnie wyjąć torebki herbaty i postawić rondelek ponownie na ogień. Gdy ponownie zawrze ,wsypać agar-agar i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać miód. Wymieszać i ostudzić.
3.Wykonanie:
4 owoce liczi obrać i pokroić na ćwiartki. Ułożyć je w pucharkach i do każdego wlać po 125 ml galaretki i wstawić na godzinę do lodówki.
Następnie nałożyć po 50 g kremu jogurtowego i oprószyć gorzką czekoladą.
Z podanych przez wyszło mi 4 pucharki po około 80 kcal jeden.
Smacznego.
Komentarze