Cytrynowe ziemniaczki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Aromatyczne ziemniaki pieczone z ziołami, czosnkiem i oliwą są wspaniałym dodatkiem do mięs z grilla. Te są delikatnie miekkie w środku i chrupiące z zewnatrz. To doskonała alternatywa dla frytek

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1o średnich ziemniaków
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sok z 1/2 cytryny
    3 łyżeczki suszonego tymianku
    6 nieobranych ząbków czosnku
    sól morska
    pieprz cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Cytrynowe ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez 12 minut, następnie odcedzić.
    Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę oraz sok z cytryny. Włożyć ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem,wymieszać. Dodać ząbki czosnku, posypać tymiankiem.
    Wstawić do piekarnika i piec przez około 50 minut, w zależności od wielkości ziemniaków, aż będą miękkie w środku. Od czasu do czasu. Następnie włączyć funkcję grilla, zmienić temp. na 220stopni i rumienić ziemniaki przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Czosnek Tymianek Ziele angielskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować