Wytrawna mięsna baba

4.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To pomysł na ciekawe podanie mięsnej galarety bo w formie na babkę. Nie tylko pięknie się na stole prezentuje podczas Wielkanocy ale również na innych imprezach okolicznościowych możemy ją w takiej firmie podać.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 dużą formę sylikonową

    marchewkę
    groszek konserwowy
    kukurydzę konserwową
    ugotowane mięso drobiowe z rosołu
    1 litr rosołu
    opakowanie żelatyny 50 g
    3 – 4 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Wytrawna mięsna baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wytrawna mięsna baba 1. Rosół podgrzewamy - by się zagotował i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do przestygnięcia.

    Sylikonową formę do babki wstawiamy do miski i dajemy groszek, kukurydzę, pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojone w plasterki jajko na twardo oraz poszarpane drobiowe mięsko - na przemian. Tak przygotowaną formę zalewamy ostrożnie rosołem i wstawiamy do lodówki do stężenia na 2-3 godz. Najlepiej na całą noc.
  • Wytrawna mięsna baba 2. Gotowa babka bez problemu wychodzi z sylikonowej formy. Wystarczy ją przełożyć na duży talerz a potem kroić porcje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować