To pomysł na ciekawe podanie mięsnej galarety bo w formie na babkę. Nie tylko pięknie się na stole prezentuje podczas Wielkanocy ale również na innych imprezach okolicznościowych możemy ją w takiej firmie podać.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 dużą formę sylikonową
marchewkę
groszek konserwowy
kukurydzę konserwową
ugotowane mięso drobiowe z rosołu
1 litr rosołu
opakowanie żelatyny 50 g
3 – 4 jajka ugotowane na twardo
Wytrawna mięsna baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rosół podgrzewamy - by się zagotował i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do przestygnięcia.
Sylikonową formę do babki wstawiamy do miski i dajemy groszek, kukurydzę, pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojone w plasterki jajko na twardo oraz poszarpane drobiowe mięsko - na przemian. Tak przygotowaną formę zalewamy ostrożnie rosołem i wstawiamy do lodówki do stężenia na 2-3 godz. Najlepiej na całą noc.
2.Gotowa babka bez problemu wychodzi z sylikonowej formy. Wystarczy ją przełożyć na duży talerz a potem kroić porcje.
Komentarze