Świąteczna zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i cukier z wanilią i ubić ponownie na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki: żółtka, mąkę, olej, wodę, proszek do pieczenia. Mikserem zmiksować na małych obrotach do połączenia ciasta. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać 2 łyżki mąki, wiórki kokosowe oraz cynamon, do drugiej kakao, kandyzowane skórki pomarańczy oraz olejek pomarańczowy. Obie części dokładnie zmiksować do połączenia składników.
2.Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić i wysypać tartą bułką. Ciasto nalewać na przemian po 2 łyżki do formy. Najlepiej zacząć od środka i jasnym ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180stC funkcja góra-dół z termoobiegem, do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.
Komentarze