Świąteczna zebra

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Aromatyczne, puszyste i bardzo smaczne ciasto pachnące świętami. Polecam :-)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej + 2 łyżki
    5 jajek
    1,5 szkl cukru białego
    1 szkl oleju rzepakowego
    1 szkl wody
    2 łyżki kakao
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    100 gr kandyzowanej skórki pomarańczy
    1 łyżeczka olejku pomarańczowego
    2 łyżeczki cynamonu
    1 garść wiórek kokosowych
    Szczypta soli
    Tłuszcz i bułka tarta do formy
    Cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Zebra Desery

Świąteczna zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i cukier z wanilią i ubić ponownie na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki: żółtka, mąkę, olej, wodę, proszek do pieczenia. Mikserem zmiksować na małych obrotach do połączenia ciasta. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać 2 łyżki mąki, wiórki kokosowe oraz cynamon, do drugiej kakao, kandyzowane skórki pomarańczy oraz olejek pomarańczowy. Obie części dokładnie zmiksować do połączenia składników.
  • 2. Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić i wysypać tartą bułką. Ciasto nalewać na przemian po 2 łyżki do formy. Najlepiej zacząć od środka i jasnym ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180stC funkcja góra-dół z termoobiegem, do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować