Żeberka w piwie i paście miso z sałatką z ogórków

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo azjatyckie żeberka marynowane w pacie miso, podane z lekko pikantną sałatką z ogórków zachwycą smakiem zarówno domowników jak i gości :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    2 ząbki czosnku
    Woda
    Marynata:
    1 jasne ulubione piwo
    3 łyżki pasty miso
    2-3 łyżki cukru
    Sałatka z ogórków :
    2 ogórki szklarniowe
    1 łyżeczka startego imbiru
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka ziaren słonecznika
    1 papryczka chilli
    1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
    2 łyżka cukru
    1 łyżeczka oleju sezamowego
    3-4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pasty

Żeberka w piwie i paście miso z sałatką z ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na porcję. W dużym garnku gotujemy wodę z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Do gotującej się wody wkładamy żeberka i gotujemy je 30 minut.

    Żeberek wyjmujemy i studzimy. W misce łączymy ze sobą pastę miso, piwo i cukier.

    Do tak przygotowanej marynaty wkładamy wystudzone żeberka i marynujemy je minimum 2 godziny ( a najlepiej całą noc).

    Zamarynowane żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy je folia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy żeberka jeszcze 10-15 minut, aż ładnie się zarumienią.

    W czasie kiedy żeberka się pieką przygotowujemy sałatkę. Ogórka myjemy i za pomocą temperówki do warzyw kroimy ją na spaghetti. Ogórka można też pokroić w plastry wzdłuż następnie pokroić w cienkie paseczki.

    Tak przygotowanego ogórka przekładamy do miseczki i lekko solimy – odstawiamy na bok. W słoiczku lub miseczce łączymy ze sobą olej, olej sezamowy, ocet i cukier. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek – wszystko starannie mieszamy.

    Ogórka lekko odciskamy z nadmiaru wody, polewamy powstałym sosem, dodajemy ziarna sezamu mieszamy.

    Upieczone żeberka dekorujemy sałatką z ogórków, posypujemy sezamem i serwujemy gorące, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Ogórek Sezam Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować