Nietuzinkowa zupa warzywna z przyjemnym aromatem suszonych pomidorów i zapiekaną wkładką z gotowanych ziemniaków, żółtego sera i maku.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Zupa:
220 g pora
160 g obranej marchewki
50 g obranego selera korzeniowego
45 g szczawiu
2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
70 g suszonych pomidorów (produkt suszony – nie z zalewy)
2 łyżki masła
200 ml śmietanki 30% pasteryzowanej
7 szklanek niezbyt słonego bulionu warzywnego
2 liście laurowe
½ łyżeczki kulek ziela angielskiego
½ łyżeczki suszonych jagód jałowca
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonej chilli w płatkach
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Wkładka:
1 – 1,2 kg obranych, gotowanych, gniecionych ziemniaków
200 g żółtego sera
2 łyżki suchego maku niebieskiego
szczypta soli
Zupa warzywna z suszonymi pomidorami i piegowatą wkładką ziemniaczano – serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować wkładkę – mak prażyć kilka min na suchej patelni, ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Ziemniaki, ser i mak zagnieść dłońmi, doprawiając szczyptą soli. Masę luźno wyłożyć do formy (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 30 – 40 min (200 st. C).
2.Przygotować zupę – w garnku rozpuścić masło, dodać pokrojonego w półplastry pora, pokrojoną w kostkę marchewkę i seler oraz posiekany szczaw i pomidory. Dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, rozgniecione jagody jałowca, gałkę muszkatołową i chilli. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Następnie wlać bulion, całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 min (do miękkości składników).
3.Do zawartości garnka wlać śmietankę i dodać posiekaną natkę oraz lubczyk. Zupę ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze 2 – 3 min. Danie doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję zupy podawać z dodatkiem zapieczonej wkładki – ciepłej lub wystudzonej.
Porady
Do przygotowania wkładki można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.
Komentarze