Makaron z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać i zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć 1-2 minuty. Mięso zemleć w maszynce, dodać do cebuli, doprawić solą, pieprzem i sambalem. Dokładnie wymieszać i podsmażyć.
2.Zetrzeć około 2-3 łyżki sera żółtego na drobnym oczku tarki i odłożyć, resztę zetrzeć na grubym oczku, wymieszać z odcedzonym serkiem wiejskim i startą mozzarellą.
3.Makaron ugotować al dente. Do serów dodać mięso i makaron i wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
4.Bułkę tartą wymieszać z odłożonym serem żółtym, 3-4 ząbkami czosnku, posiekaną natką, doprawić solą i pieprzem i zmiksować w blenderze. Posypać wierzch zapiekanki.
5.Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Komentarze