Zalewajka

Zalewajka, to bez wątpienia jedno z najprostszych tradycyjnych dań, które można bez większych problemów przygotować na własną rękę, nawet nie będąc doświadczonym kucharzem. Prostota idzie tu jednak w parze z doskonałymi walorami smakowymi, o czym świadczy popularność tej zupy w różnych rejonach Polski od setek lat.

Liczba przepisów: 27

4.48 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zalewajka mojej Babci ze skwarkami

4.48 (163 ocen)

Zalewajka

5 (147 ocen)

image-0qksx9d

5 (187 ocen)

zalewajka

Co to jest zalewajka?

Zalewajka jest zupą opartą przede wszystkim na krojonych ziemniakach, które zalewane są żurem. Wynika to z faktu, że pierwsze przepisy na nią powstały na terenach Polski, w których hodowano głównie ziemniaki. Z racji tego, że był to główny składnik wielu potraw, powstała także znana do dziś zupa, która w wielu miejscach ma status kultowy. Warto odnotować, że kilka rodzajów zalewajki zostało wpisanych na listę produktów tradycyjnych; wśród nich jest między innymi zalewajka świętokrzyska, czy zalewajka radomszczańska.

Jak zaprawić zalewajkę?

Choć przepisy na zalewajkę różnią się od siebie w poszczególnych rejonach, to w większości z nich jednym z najbardziej kluczowych składników, jest śmietana. Aby odpowiednio zaprawić zalewajkę, należy dodać ją do żuru, który następnie wlać trzeba do garnka i wymieszać z pozostałymi składnikami. Obecność śmietany w znaczący sposób wpływa na konsystencję, więc nie można o niej zapomnieć. W innym wypadku będziesz mieć prawdopodobnie do czynienia z nieudanym eksperymentem kulinarnym.

Ze względu na dobór składników zalewajka nazywana jest „żurkiem na bogato”. Nie ma w tym stwierdzeniu ani krztyny kłamstwa, ponieważ faktycznie mamy do czynienia z czymś na kształt żurku obfitego w składniki, których w klasycznej odmianie tej zupy nie uświadczymy.

Z czego robi się zalewajkę?

Jak już wspomnieliśmy wyżej, zupa zalewajka tradycyjna opiera się przede wszystkim na ziemniakach. Stanowią one znaczną część tej potrawy i, w zależności oczywiście od przepisu, powinno ich być niemal kilogram. Nie jest to oczywiście jedyny składnik, ponieważ dobrze przyrządzona zalewajka, ma w składzie również mięso, a konkretniej wędzony boczek.

Mniejszą część należy przysmażyć, zaś większość dodać do gotującej się zupy. Bardzo często zastępuje się go kiełbasą, a niekiedy dodaje się także słoninę, z której wytapia się najpierw tłuszcz. Nie można zapomnieć również o grzybach; zalewajka z grzybami jest najpowszechniejszym sposobem jej przyrządzenia. W niektórych rejonach Polski królują grzyby suszone, zaś w innych świeże, na przykład tak zwane gąski zielonki.

Czym doprawić zalewajkę?

Zupa zalewajka tradycyjna, jest jednym z najbardziej kultowych dań kuchni polskiej, więc bez większych problemów przyprawisz ją składnikami, które posiadasz. Zaleca się użycie rzecz jasna soli i pieprzu, lecz także liścia laurowego oraz ziela angielskiego w ilościach dostosowanych do objętości powstającej zupy. Warto pokusić się także o dosypanie majeranku. Zwykle dodaje się również odpowiednio przygotowany czosnek oraz cebulę Prawdziwa domowa zalewajka – przepis jak widać jest niezwykle przejrzysty. Wprawiona ręka nie będzie miała problemu z należytym doprawieniem zalewajki.

Co podać do zalewajki?

W większości rejonów Polski zalewajkę podaje się wraz z ziemniakami z okrasą. Nie jest to jednak „jedyny słuszny” sposób, ponieważ niektórzy decydują się, chociażby na ziemniaki pokrojone w kostkę. Popularną praktyką jest także przygotowanie jajka na twardo i podanie wraz z zupą. Jak zatem widać, domowa zalewajka jest potrawą nie tylko pyszną i pełnowartościową, lecz także niesamowicie uniwersalną. Zadowoli każde podniebienie, szczególnie fanów potraw podobnych do klasycznego żurku.

Ile kcal ma zalewajka?

Z racji składników potrzebnych do przygotowania tej zupy, nie można o zalewajce powiedzieć, że jest mało kaloryczna. Nie oznacza to jednak, że przekracza wszelkie dozwolone granice tłustości. Szacuje się, że 100 gramów zalewajki zawiera około 130 kcal, zaś przeciętna porcja, to około 250 gramów. Oznacza to, że kiedy zjesz miskę zalewajki, twój organizm będzie „bogatszy” o jakieś czterysta kcal. Jesteśmy jednak zdania, że kalorie nie są tak istotne, kiedy masz przed sobą miskę wspaniałej, dobrze przyrządzonej zalewajki, która za chwilę zawładnie wszystkimi twoimi kubkami smakowymi.

To może cię zainteresować