Kurczak po japońsku

4.46 (180 ocen)

Pyszny kurczak w cieście i w zalewie pomidorowej ;)Każdy zna tę potrawę na pewno z rybą w roli głownej, robiłam z rybką nie raz, postanowiłam pokombinować i zrobić z piersią z kurczaka ;) Jest troszkę lepsze,bo jest pewność,że nie ma ości i jest więcej mięska :)))

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
    przyprawa do mięs
    oliwa do smażenia

    Ciasto:

    2 szklanki mąki
    2 jajka
    szklanka wody
    pół szklanki piwa
    przyprawa uniwersalna

    Warzywka:

    1 cebula
    kilka kawałków papryki konserwowej
    kilka ogórków konserwowych

    Zalewa:

    2 szklanki wody
    pół szklanki oliwy ( można dodać mniej,żeby nie było takie tłuste)
    6 łyżek koncentratu pomidorowego
    4 łyżki ketchupu
    3 łyżki octu
    2 łyżki cukru
    odrobina soli, liść laurowy, ziele angielskie

Wystaw ocenę:

4.46 (180 ocen)

Kurczak po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, przekroić w poprzek ,pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić.
    Składniki na ciasto zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, kawałki mięsa obtaczać w cieście naleśnikowym i układać na rozgrzanym oleju, smażyć z obu stron po kilka minut. Odsączać na ręczniku papierowym.
  • 2. Warzywa pokroić w paski.
  • 3. Wszystkie składniki na zalewę zagotować chwilkę. Wystudzić lekko. W misce układać kawałki kurczaka, warzywa ,kawałki kurczaka ,warzywa i tak na przemian:) Zalać wszystko zalewą, przykryć. ( najlepiej przygotować to w pojemniku z pokrywką) Odstawić na noc . I gotowe ;)))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ogórek Papryka Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować