Surówka z białej kapusty z marchewką w zalewie

4.94 (159 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kolejny dodatek do dań rodem z "chińczyka". Przepyszna surówka z białej kapusty z marchewką. Zalewa sprawia, że spokojnie wytrzyma w lodówce nawet dwa tygodnie!

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ćwierć główki dużej białej kapusty, duża marchewka, 5 łyżek octu, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki cukru, pół łyżeczki soli, kilka plasterków papryczki chilli (wedle uznania)
Wystaw ocenę:

4.94 (159 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Surówka z białej kapusty z marchewką w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surówka z kapusty 1. Białą kapustę szatkujemy lub bardzo drobno kroimy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami lub kroimy w cienkie słupeczki. Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól, dodajemy ewentualną papryczkę chilli dla podkreślenia pikantności. Gotujemy. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i pozwalamy przez chwilę redukować się zalewie. Wlewamy do naszych warzyw, mieszamy i odstawiamy na godzinkę, dwie. Jeśli preferujesz chrupiącą wersję zmniejsz czas moczenia się warzyw do pół godzinki. Po tym czasie odcedź z zalewy i przełóż do końcowej salaterki. Taka surówka w zalewie może stać w lodówce nawet dwa tygodnie i nic się jej nie stanie :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować