Kolejny dodatek do dań rodem z "chińczyka". Przepyszna surówka z białej kapusty z marchewką. Zalewa sprawia, że spokojnie wytrzyma w lodówce nawet dwa tygodnie!
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
ćwierć główki dużej białej kapusty, duża marchewka, 5 łyżek octu, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki cukru, pół łyżeczki soli, kilka plasterków papryczki chilli (wedle uznania)
Surówka z białej kapusty z marchewką w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą kapustę szatkujemy lub bardzo drobno kroimy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami lub kroimy w cienkie słupeczki. Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól, dodajemy ewentualną papryczkę chilli dla podkreślenia pikantności. Gotujemy. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i pozwalamy przez chwilę redukować się zalewie. Wlewamy do naszych warzyw, mieszamy i odstawiamy na godzinkę, dwie. Jeśli preferujesz chrupiącą wersję zmniejsz czas moczenia się warzyw do pół godzinki. Po tym czasie odcedź z zalewy i przełóż do końcowej salaterki. Taka surówka w zalewie może stać w lodówce nawet dwa tygodnie i nic się jej nie stanie :)
Komentarze