Chleb z ziarnami na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszny i zdrowy chleb na zakwasie to porcja zdrowia.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • na keksówkę 8x25cm:

    400 g aktywnego zakwasu żytniego
    150 ml wody
    100 g maki żytniej jasnej lub razowej
    300 g mąki pszennej chlebowej
    3/4 łyżki soli
    1-2 łyżeczki cukru trzcinowego

    Do posmarowania i posypania:
    1 jajko
    ziarna słonecznika i dyni

    Do wysmarowania i posypania:
    Masło
    otręby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb na zakwasie

Chleb z ziarnami na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na chleb (oprócz ziaren i jajka) włożyć do misy i wyrobić na jednolite ciasto (będzie klejące). Ciasto przykryć na godzinę.
  • 2. Po tym czasie ponownie krótko wyrobić. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami. Wierzch ciasta natłuścić. Przykryć foremkę folią spożywczą na kilka godzin (aż ciasto podwoi objętość).
  • 3. Wyrośnięte ciasto posypać ziarnami, wstawić do piekarnika i włączyć go na 200 stopni góra-dół. Chleb piec około godziny. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Porady

Można na dół wstawić blaszkę z wodą wtedy skórka będzie bardziej chrupiąca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować