Barszcz biały z kabanosem i kiełkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszny barszcz biały, który robiła moja babcia i mama. W wielu domach barszcz jada się z jajkiem na twardo a my lubimy w koszulce. Podaję go także z kiełkami które są zdrowe i ostry ich smak pasuje do zupy. Zamiast kiełbasy dodaję kabanosy bo lubią je także dzieci. Zakwas na barszcz robię sama z mąki pszennej.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 marchewka
    4 ziemniaki
    1 kawałek selera
    1 por biała część
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 szklanki zakwasu na barszcz biały/ na mące pszennej/
    sól, pieprz
    1 łyżka majeranku płaska
    125 ml śmietany 30 %
    50 g kiełek rzodkiewki
    3 jajka
    100 g kabanosów
    100 g boczku wędzonego
    100 g szynki wędzonej
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Szynki Zakwas

Barszcz biały z kabanosem i kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieram. Cebulę i czosnek drobno kroję. Marchew kroję w talarki a ziemniaki w kostkę. Seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Na oleju przesmażam cebule i czosnek, dodaję pokrojony boczek, szynkę i dalej przesmażam. Dodaję seler, por, marchew, ziemniaki i chwile smażę. Wlewam dwa litry wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuje około 15 minut. Na końcu dodaje pokrojone kabanosy, wlewam zakwas, śmietanę, dodaję sól, pieprz, majeranek i zagotowuję.
    W osobnym garnku zagotowuje dwa litry wody, z łyżką octu. Wbijam jajka i gotuję około 3 minuty. Zupę podaję z jajkami w koszulce i kiełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować